Коледни джинджифилови бисквитки за топли следобеди  Снимка: © dr. Oetker

В последно време представата за добрите зимни дни като съчетание от чаша горещ чай, аромат на джинджифилови бисквити и Netflix маратон като че ли започва да се превръща в клише. И какво по-добро доказателство за утвърждаването и дори увековечаването на нещо хубаво?

До Коледа остава по-малко от месец. Затова днес с Dr. Oetker ви представяме рецепта за супер вкусни джинджифилови бисквитки – и ви пожелаваме празничен апетит.

Ето и как се правят сладките.

Необходими продукти за бисквитките

За глазурата

За декориране

Начин на приготвяне:

Първо е ред на тестото. В голяма купа смесете брашното, нишестето, джинджифила, канелата, содата, карамфила, индийското орехче и солта. Оставете настрана.

С помощта на миксер разбийте заедно маслото и кафявата захар до получаване на света и пухкава смес. Прибавете яйцето и разбийте отново. Добавете меласата и есенцията ванилия и продължете с миксера. Постепенно прибавете брашнената смес, като бъркате непрекъснато.

Разделете тестото на 2 части върху леко набрашнена повърхност. Притиснете го леко, увийте го в найлоново фолио и го охладете за поне 2 часа в хладилника.

След това е време е за оформяне на бисквитите. Пуснете фурната да загрява на 180°C. Вземете тестото - първо едната, после и другата част - и го разточете върху леко набрашнена повърхност до дебелина около 5 mm. С помощта на формичка за бисквитки (човече) изрежете фигурките от тесто. Подредете ги върху хартия за печене, като оставите по малко разстояние между бисквитките.

Остатъкът от тестото разточете още веднъж и отново изречеже формички и подредете за печене.

Сложете тавата с бисквитки в предварително загрятата фурна за 8 до 10 минути или докато станат леко златисти и върховете им се стегнат. Оставете ги да се охладят за 10 минути, прехвърлете ги върху решетка и ги оставете да се изстинат напълно.

Декорацията

С помощта на миксер разбийте пудрата захар, ванилената захар, крем тартара и белтъка на ниска скорост, докато се смесят хубаво. Започнете да добавяте постепенно по малко вода (по 15 милилитра), докато глазурата се разреди достатъчно. С помощта на лъжица прехвърлете сместаа в торбичка или пош и започнете да декорирате сладките.

Накрая направете нослета, очички и други детайли с цветните захарни шрифтове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От понеделник се отваря за движение новоизграденият участък от бул. "Рожен" в София

Изграден е нов участък от булеварда с две платна, всяко с по две ленти за движение, както и локални платна, обслужващи индустриалните предприятия и жилищните зони

16:33 - 14.12.2025
Важно днес

Какво се знае за кървавата атака в Сидни по време на тържество за Ханука

По време на атаката на плажа са присъствали повече от 1000 души от еврейската общност

12:38 - 14.12.2025
Живот

По улиците на Пловдив със скейт и самочувствие: Петър Петков

Скейтбордингът дълго време се намираше извън „официалните“ дисциплини и се възприемаше предимно като улична култура

11:20 - 14.12.2025
Важно днес

И в Унгария се проведе многохиляден протест срещу правителството

Поводът за недоволството станаха разкрития за брутално насилие над деца в дом за малолетни

11:13 - 14.12.2025
Спорт

Кеч легендата Джон Сина сложи край на кариерата си

Краят на една ера

10:53 - 14.12.2025
Важно днес

Двама студенти са убити, а други девет са ранени след стрелба в университет от Бръшляновата лига

Нападението e станало в департамента по физика по време на изпитна сесия

10:20 - 14.12.2025
Политика

Атанас Пеканов не знаел дали президентът подготвя своя партия

Пеканов каза, че през последните месеци не е разговарял с държавния глава

09:22 - 14.12.2025
Важно днес

От днес влиза ново разписание на влаковете

Част от промените са свързани с повишаване рентабилността на превозите

08:42 - 14.12.2025