Идва ли ред на Альоша в Пловдив? Общинари официално искат демонтаж Снимка: © Булевард България

Паметникът на Съветската армия в Пловдив също може да бъде демонтиран и преместен, ако общинският съвет приеме предложението на двама съветници от ДСБ, което вече е е внесено официално.

Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България” в местния парламент, съобщиха, че са предложили паметника на Альоша, както е известен монументът - да бъде преместен в срок до края на 2024 година в Музея на социалистическото изкуство в София.

"С цел възстановяване на историческата истина - а именно, че Червената армия е окупатор на България, и обръщайки се към националното достойнство, завещано ни от епохата на българското Възраждане, предлагаме Альоша да бъде преместен от върха на хълм Бунарджика," посочват от ДСБ-Пловдив.

Предложението на общинските съветници включва още осъществяване на архитектурен конкурс за реновация, облагородяване и реставрация на пространството на върха на хълма.

Очаква се идеята да бъде обсъдена и гласувана на предстоящата сесия на общинския съвет на 17 януари, а ако бъде приета, кметът на града Костадин Димитров трябва да разпореди преместването на паметника до края на годината.

Идеята за демонтажа на "Альоша" не е нова - в края на миналата година общинската съветничка от “Демократична България” Веселина Александрова обяви намерението на групата от ПП-ДБ за трансформация на пространството, където се намира той.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" е официално открит през 1957 г. на върха на хълма Бунарджик - едно от тепетата на Пловдив. Представлява гранитна статуя с височина 10,5 м на съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу.

Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. Паметникът се издига над Пловдив и се вижда от почти всяка точка на града, а нощем е осветен.

Докато в Източна Европа вече са демонтирани 4000 подобни монументи, в България паметници на Съветската армия все още има в много градове.

Фигурите на този в София - наричан МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) - бяха демонтирани преди няколко седмици. Административният съд - София град постфактум реши, че демонтажът трябва да бъде спрян. Областната управа на столицата обжалва това решение.

От падането на комунизма в България през 1989 г. досега е известен само един друг случай на демонтиране на паметник на Съветската армия в областен град в България - това е Плевен, като монументът от комунистическо време от главната пешеходна улица е премахнат още в началото на 90-те години на миналия век.

Фигурите от Паметника на съветската армия вече са опаковани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Живот

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024
Технологии

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година

Законовите промени в страната ще влязат в сила през октовмри

11:02 - 09.05.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове

По думите му "не е от значение" в кои населени места са подадени сигналите, защото "към момента те не са потвърдени".

10:56 - 09.05.2024
Важно днес

Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

На 9 май се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

10:26 - 09.05.2024
Важно днес

Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта

Забраната за реклама на хазарт в медиите не е влязла в сила

09:55 - 09.05.2024
Живот

В Деня на Европа започва третото издание на Фестивала на светлините LUNAR

3D мапинг и светлинни инсталации ще преобразят центъра на София

08:39 - 09.05.2024