Ограничават движението в центъра на София от утре заради чествания за членството ни в НАТО Снимка: © Getty Images

На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си в НАТО.

През 2004 г., на 29 март, България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения официално стават част от военния алианс.

По този повод Министерството на отбраната и Министерството на външните работи организират тържествен концерт, който ще се състои от 18.00 часа на пл. „Княз Александър I“ в петък.

В него ще вземат участие Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България.

Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE).

Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на Република България и химна на НАТО.

Заради честванията организацията на движението в част от центъра на София се променя от утре, съобщиха от Столична община.

От 12:00 ч. на 28 март до приключване на събитието на 29 март се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на пл. „Кн. Александър I“.

От 08:00 ч. до приключване на събитието на 29 март на площад „Николай Гяуров“ и на югоизточната дъга на площад „Св. Александър Невски“.

Изключение се допуска за автомобилите на гостите поканени на събитието.

От 14:00 до 22:00 часа на 28 март и от 07:00 ч. на 29 март до 02:00 ч. на 30 март се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ между ул. „Г. С. Раковски“ и площад „Независимост“, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при Столична дирекция на вътрешните работи.

От 14:00 ч. на 28 март до приключване на събитието на 29 март се разрешава престоят и паркирането на пътни превозни средства, превозващи участниците в събитието от Национална гвардейска част пред Археологическия музей.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възлови кръстовища за тези часове на посочените места.

На 28 март, от 11:00 ч. Националният военноисторически музей ще открие изложбата "Българската армия - 20 години част от НАТО". Национална конференция на тема "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно" ще се състои на 29 март в Централния военен клуб под егидата на правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Турбулентните скандали, които разтърсиха Boeing

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024
Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024