Актьорът Том Сайзмор почина на 61 г. след мозъчна аневризма Снимка: © Getty Images

Актьорът Том Сайзмор, известен с ролята си на сержант Майк Хорват във филма "Спасяването на редник Райън", е починал на 61-годишна възраст.

Сайзмор беше хоспитализиран в критично състояние след мозъчна аневризма на 18 февруари. Той е починал в съня си в болница в Калифорния в петък, предава "Ройтерс".

Роден в Детройт, където майка му работи за омбудсмана на града, а баща му е адвокат и професор по философия, Сайзмор посещава Държавния университет "Уейн" и завършва театрално изкуство в университета "Темпъл" във Филаделфия.

Опитва се да пробие в Ню Йорк, където работи като сервитьор, докато играе и в пиеси. Той получава първия си пробив, когато режисьорът Оливър Стоун му възлага малка роля на ветеринар №1 в антивоенния филм от 1989 г. "Роден на четвърти юли".

Най-големиите му роли безспорно са тези в епоса на Стивън Спилбърг от 1998 г. за Втората световна война "Спасяването на редник Райън" и в лентата на Ридли Скот - "Блек Хоук".

В началото на 90-те години на ХХ в. заема поддържащи роли, които водят до поредица от по-значими роли на детективи в различни филми като драмата на Стоун за масови убийства "Родени убийци" от 1994 г., мистерията "Дявол в синя рокля" от 1995 г. и трилъра "Странни дни".

Той също така се снима в уестърна на Кевин Костнър "Уайът Ърп" и в психодрамата на Мартин Скорсезе "До краен предел" от 1999 г.

Първата му голяма главна роля е в трилъра на ужасите "Реликт" от 1997 г., като отново играе полицейски детектив. През 2000 г. е номиниран за наградата "Златен глобус" като най-добър актьор в минисериал или телевизионен филм за ролята си в "Защитени свидетели".

Най-големиите му роли безспорно са тези в епоса на Стивън Спилбърг от 1998 г. за Втората световна война "Спасяването на редник Райън" и в лентата на Ридли Скот - "Блек Хоук".

Кариерата на Сайзмор до голяма степен е засенчена от лични сътресения, породени от признатите му дългогодишни опити за злоупотреба с наркотици, заради които влиза и излиза от затвора и от рехабилитационна клиника, както и от връзката му с някогашната холивудска сводница Хайди Флийс.

През 2003 г. той е осъден за домашно насилие срещу нея по време на бурния им едногодишен романс, в резултат на което получава присъда от шест месеца затвор. В писмо до съдията той пише, че е "позволил на личните си демони да завладеят живота" му. Актьорът, тогава 41-годишен, пише още, че е "убеден, че ако не бях под влиянието на наркотици, щях да контролирам поведението си".

Той има и друга присъда за притежание на метамфетамин. През 2005 г. той е вкаран в затвора за нарушаване на условията на пробацията си от присъдите за домашно насилие и метамфетамин.

По време на интервюто през 2010 г. Сайзмор споделя, че е започнал да взима забранени субстанции малко след успеха му в Холивуд под влиянието на друг известен актьор без да назовава името му.

"Не исках да го правя, но в тази стая имаше хора и той го правеше, и аз си казах: "Ако той го е правил, и аз ще го направя". И го направих, отне ми няколко минути и си казах: "Уау, това е страхотно. Откъде го имаш? Имаш ли още от него?", разказва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024
Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024
Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024