Почина известният философ проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е починал проф. Ивайло Знеполски - един от най-известните съвременни философи, културолози и интелектуалци на България.

Проф. Знеполски беше съосновател на Института за изследване на близкото минало, който издаваше множество книги за историята на комунизма в България - от преврата на 9 септември 1944 и Държавна сигурност до личните истории на хората, преживели тоталитаризма.

Знеполски беше и министър на културата в правителството на Любен Беров и в правителството на Ренета Инджова.

Роден на 5 август 1940 г. той завършва философия в Софийския университет, като по-късно работи в Института за съвременни социални теории.

Става доктор на науките и професор във Философския факултет, а между 1991 и 2003 г. ръководи катедра "История и теория на културата" в СУ.

Бил е гост-професор във Висшето училище по социални науки в Париж (1997–1999) и в Университета Монтескьо в Бордо (2001).

През 2005 г. учредява академичната организация Институт за изследване на близкото минало, с целта да формира колектив от учени и да промени "пълната липса на дискусии в обществото и утвърждаващото се безразличие към историята в младите поколения".

Институтът публикува изследвания за Възродителния процес, ДС, фалитите на комунистическия режим, задграничните фирми, биографията на Тодор Живков, лагера в Белене, православната църква в епохата между 1944-1989, литературната цензура и много други.

Проф. Ивайло Знеполски е баща на философа Боян Знеполски, който е ръководител на катедра "Социология" в Софийския университет.

Почина известният културолог проф. Ивайло Дичев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024