Тръмп е осъден да плати $83,3 млн. заради това, че е наклеветил журналистка Снимка: © Getty Images

Доналд Тръмп трябва да плати 83,3 млн. долара обезщетение за причинени вреди, заради това, че е оклеветил бившата журналистка Елизабет Джийн Карол. Такова е решението на съдебно жури в Ню Йорк.

Това е вторият път, в който съдебно жури присъжда на Карол обезщетение в размер на милиони долари, които трябва да бъдат изплатени от страна на Тръмп за негови клеветнически изявления по неин адрес.

Настоящото съдебно дело е по първоначалния иск за клевета на Карол от 2019 г. Докато беше в Белия дом, 45-ият президент на САЩ се подиграваше на журналистката и твърдеше, че тя лъже за обвиненията си в изнасилване срещу него, за да може да увеличи продажбите на своите книги.

В предишно гражданско дело беше установено, че Тръмп е оклеветил Карол и е извършил сексуално посегателство срещу нея през 90-те години на миналия век.

Той се закани да обжалва последното решение, като за пореден път определи процесите срещи него като "лов на вещици, а присъдата за "абсолютно нелепа".

Тръмп се явяваше лично в съда в продължение на няколко дни по време на процеса и даде кратки показания в четвъртък. В последно време обаче той използва съдебната зала като своя трибуна за предизборната си кампания - критикува представителите на съдебната система и се обявява за жертва на политически мотивирани производства.

Новата присъда идва в очакване на друго съдебно решение по-късно този месец по дело за измама, което може да застраши бизнес империята на бившия президент. Той е изправен пред общо 91 обвинения в четири наказателни акта, като не се признава за виновен по нито едно от тях.

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп Тръмп е осъден за сексуален тормоз и трябва да плати обезщетение за милиони

Тръмп заведе насрещно дело срещу осъдилата го Елизабет Джийн Карол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания

Хиляди протестираха в Малмьо срещу участието на Израел в "Евровизия"

09:40 - 10.05.2024
Важно днес

ГЕРБ - ДПС са близо до мнозинство в следващия парламент, показва проучване на "Маркет линкс"

Според проучването само 5 партии влизат в следващия парламент

09:37 - 10.05.2024
Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024