Тръмп съхранявал секретни ядрени документи и военни планове в банята си Снимка: © Getty Images

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения във връзка с работата му с класифицирани документи, след като напусна Белия дом. Оказва се, че той е съхранявал военни и ядрени планове на необичайни места, включително в банята на дома си във Флорида. Това става ясно от обвинителния акт, който беше изложен подробно от американското Министерство на правосъдието в петък.

В него се посочва още, че Тръмп дори е разгласявал секретните документите пред свои познати, които не са имали разрешение да ги четат. През юли 2021 г. например на голф игрището си в Ню Джърси той е представил пред писател, издател и други двама служители "план за атака", изготвен от Министерството на отбраната. По време на срещата Тръмп дори им признал, че планът е "строго поверителен".

Повече от 6 месеца след като вече не заема поста на президент, той показва и класифицирана карта за военна операция в чужда държава на лице, работещо в неговия екип, което също не е имало разрешение за достъп до класифицирана информация.

Обвинителният акт потвърждава информация в медиите от по-рано, че Тръмп е държал различни сувенири, вестници, бележки и картички от времето му на президент в картонени кутии в имението си Мар-а-Лаго във Флорида. В тях е имало и секретни документи, като кутиите са били съхранявани на най-различни места в дома му, включително в балната зала, тоалетната, банята и душа, офис помещението му, спалнята и склада.

В материалите е имало данни за отбранителния и оръжейния потенциал на САЩ, както и този на чужди държави, американски ядрени програми, потенциалната уязвимост на САЩ и техните съюзници при военно нападение, както и планове за възможни "ответни мерки в отговор на чуждестранно нападение".

Според прокуратурата, Тръмп се е опитал да попречи на разследването им, като ги е лъгал за документите. Той отрича да е извършил каквото и да е нарушение.

Обвинения са повдигнати и срещу Уолт Наута, личен съветник на Тръмп, който е уличен, че е преместил някои от досиетата в опит да ги скрие от ФБР.

Исторически прецедент: Доналд Тръмп е обвинен в незаконно съхраняване на класифицирани документи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024