ЦИК ще плати на "Сиела" 1,5 млн. лв. повече от заложеното за логистиката на машинния вот Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия е принудена да надвиши с 1,5 милиона лева бюджета, който беше заложила за логистиката на машинното гласуване.

Институцията се е договорила със "Сиела норма" като представител на "Смартматик" да изпълни обществената поръчка за парламентарните избори, но цената на договора е 10 090 000 лв, или с над милион и половина повече от предварително обявените 8,5 млн. лв. без ДДС.

Процедурата беше изпълнена с покани за договаряне без предварително обявление, тъй като комисията разполага само с месец време. Затова и възможният изпълнител на заданието е един и същ вече трета поредна година.

В доклада на ЦИК за поръчката се казва, че "по отношение на предложената обща цена за изпълнение на поръчката в размер на 10 090 000,00 лв. без включен ДДС от страна на участника „Сиела Норма“ АД са изложени аргументи, обосноваващи размера на сумата".

"Предвид разпоредбите на Изборния кодекс относно гласуването чрез специализирани устройства за машинно гласуване и необходимостта от осигуряване на дейностите по машинното гласуване, Централната избирателна комисия в изпълнение на целта на закона и за обезпечаването на изборния процес, счита че възлагането на горепосочените дейности при договорените цени и условия е целесъобразно", се казва още в решението.

От изпълнителя се очаква да подготви машините, да инсталира софтуера за изборите, да ги транспортира до секциите и да ги обслужва технически преди и по време на изборния ден.

Месец преди вота на 2 април - ЦИК все още не може да вземе решение за това как ще изглеждат протоколите, в които членовете на секционните комисии ще отразяват броя на бюлетините от хартия и машина.

План сметката за цялостното провеждане на изборите вече стигна 93,5 млн. лв., след като преди ден Министерски съвет отпусна още 6,5 млн. лв. за осигуряване на новото видеонаблюдение във всички секции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024