Участието на руски таекуондисти на турнир в България вкара МВнР в обяснителен режим Снимка: © Getty Images

Само след дни България ще бъде домакин на голямо състезание по таекуондо, което е и европейска квалификация за Олимпийските игри в Париж.

Организацията на турнира обаче принуди две български министерства да дават публични обяснения заради допускането на спортисти от Русия и Беларус - сред тях има и атлети, уличени в подкрепа за руската военна агресия срещу Украйна.

От Посолството на Украйна в София са изпратили нота до Външно министерство (МВнР) и Министерството на спорта (ММС), в която е отправен апел за недопускане на четиримата състезатели на турнира. Това става ясно от съвместната позиция на двете министерства.

В нея се посочва, че "решението относно евентуалното допускане или недопускане до участие на конкретни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен турнир по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо".

"В същото време, препоръчваме да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти", се казва в позицията на МВнР и ММС.

Организатор на турнира в България е Българска Федерация по Таекуондо – WT, чийто председател е Слави Бинев - бивш евродепутат от "Атака" и бивш депутат от "Патриотичния фронт", известен и с дългата си история на участие в конфликтите между силовите групировки през 90-те.

Казусът не засяга само България. Украинският олимпийски комитет и местното министерство на спорта са изпратили апел и до Световния съюз по таекуондо (WT) и Европейския съюз по таекуондо (ETU) да не разрешават присъствието на четиримата атлети на турнира в България.

В писмото се обръща внимание, че въпросните атлети Максим Храмцов (на снимката, олимпийски шампион по таекуондо от Токио), Полина Хан и Татяна Минина (сребърна медалистка от Олимпиадата в Токио) са използвали профилите си в социалните мрежи, за да "харесват" публикации в подкрепа на военната инвазия в Украйна.

Максим Храмцов е заснет и да заявява лична подкрепа за Владимир Путин. Последната му публикация в Instagram e от септември 2021 г., когато приема орден Дружба от Путин и го нарича "моят президент". Последното му участие на турнир в България е от юни 2021. От началото на войната в Украйна той е играл на състезания в Русия и в Иран.

Друг състезател с беларуско гражданство Георгий Гурциев, който е уличен в одобрение на публикации в подкрепа на войната срещу Украйна, също ще получи възможност да играе на олимпийските квалификации в България.

Позицията на украинските власти е, че докато войната продължава, руските и беларуските атлети трябва да бъдат изключвани от международни състезания, независимо дали се състезават под неутрален флаг.

През януари 2024 г. обаче Световният съюз по таекуондо решава, че одобрява участието на индивидуални неутрални спортисти. Месец по-рано Международния олимпийски комитет прие руските и беларуските участници на Олимпиадата в Париж, без право да се явяват в отборни състезания.

Това се случва под изрично условие - атлети, които активно подкрепят войната, няма да бъдат допуснати до участие или състезание.

Затова и казусът с 4-мата таекуондисти е проблематичен - украинските власти твърдят, че те нарушават изискванията на МОК.

Какво казват МВнР и Министерството на спорта?

Двете министерства подчертават, че България осъжда руската агресия в Украйна, и казват, че "в настоящата геополитическа ситуация се използват всички възможни средства за политическа пропаганда и хибридна дезинформация, като в това отношение спортът не прави изключение".

Посочва се още, че сътрудничеството и контактите с Русия и Беларус са ограничени до минимум на фона на санкциите в ЕС.

"Същевременно, към настоящия момент в областта на спорта няма наложени ограничителни мерки на Европейския съюз спрямо Русия и Беларус", се казва още в съвместната позиция, в която се напомня какви са изискванията на МОК.

"Във връзка с гореизложеното, подчертаваме, че решението относно евентуалното допускане или недопускане до участие на конкретни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен турнир по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време, препоръчваме да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти", се казва още в нея.

Не е ясно дали организаторите ще се съобразят с тази препоръка.

Решението за това кои комитети и неутрални състезатели по таекуондо ще получат квота за Олимпийските игри в Париж ще се вземе през април.

Олимпиадата в Париж ще се проведе между 26 юли и 11 август 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024