За ПП-ДБ "промяната е труден процес, но се случва". Призоваха за разум след заплахи от Борисов

Промяната е труден процес, но се случва. С тези думи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира резултатите от балотажа на местния вот, който се проведе в неделя. Обединението и "Спаси София" спечелиха кметския вот в столицата с кандидата си Васил Терзиев, като взеха и три други ключови областни градове срещу ГЕРБ - Варна, Пазарджик, Благоевград.

В първата официална пресконференция след вота, Кирил Петков заяви, че „искрата, която е била запалена преди 3 години е пламнала“ и повече от 1/3 от българите ще живеят в градове, управлявани от ПП-ДБ.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, с чиято партия ПП-ДБ управляват заедно държавата, в изборната нощ отново заплаши партньорите си във властта и заяви, че избирателите са се уморили от "лицемерието". Той се обърна към съпредседателя на ДБ Христо Иванов с думите, че избирателите на дясната коалиция са "умни хора" и призова за истинско партньорство. В противен случай ГЕРБ може да напусне управлението. Решение дали ще се развали "сглобката" се чака в сряда.

Лидерите на ПП-ДБ отговориха на Борисов - коалицията за момента не вижда алтернатива на т. нар. "сглобка".

"Като говорим за разум, нека да го проявяваме", каза Христо Иванов. Той обясни, че ПП-ДБ ще изчака решението на ГЕРБ, но няма да се "лашкат" в заплахи, защото са "разумни".

Иванов заяви, че не виждат отговорна алтернатива на управлението. "Всички плащаме цената на отговорността да имаме управление, но в противен случай хвърляме страната в кризата отпреди няколко месеца", каза той.

По отношение на резултата в София, и Терзиев, и водачът на листата за общинския съвет Борис Бонев, и лидерите, благодариха на избирателите за подкрепата. В това число и на тези на ГЕРБ, които са помогнали кандидатката на БСП и леви и проруски партии Ваня Григорова да не спечели софийските избори.

През седмицата лидерът на партията Бойко Борисов няколко пъти смени позицията си кого ще подкрепи ГЕРБ. Той първо каза, че е "по-добре подкрепа за държавна собственост, отколкото за държавна сигурност", намеквайки за миналото на роднини на Терзиев в бившата Държавна сигурност, и подкрепи Григорова. Ден по-късно каза, че е било шега, а в последния ден от кампанията все пак призова симпатизантите си да подкрепят Терзиев.

„Трябва да благодарим и на другите десни избиратели. Въпреки че повечето избиратели на ГЕРБ гласуваха за Ваня Гиргорова, трябва да се отчете, че част от тях допринесоха за резултатите ни сега“, коментира в отговор Кирил Петков.

Терзиев на свой ред каза, че след като вотът е минал, сега победителите трябва да докажат, че "освен да печелят избори, могат и да управляват достойно и прозрачно."

Наясно сме, че ни чака много работа с много наследени проблеми, но ще се водим публичния интерес във всичко, което правим, и решенията ще се взимат заедно с гражданите и бизнеса“, заяви Терзиев.

Според него ниската избирателна активност е резултат от действията на политическата класа, която твърди, че „няма смисъл да гласуваш, защото ще получиш повече от същото. Точно това е голямата задача пред нас - да покажем, че има смисъл да гласуваш“, каза още новият кмет на София.

ПП-ДБ и „Спаси София“ отчетоха, че освен кмет в София, имат и 19 от 24 районни кмета, както и по-солидно представителство в СОС.

Така според Борис Бонев, който беше водач на листата за общински съветници на ПП-ДБ „за първи път ще зависи наистина от нас“.

Специално за управлението в София от пресконференцията се разбра, че Бонев ще бъде предложен за председател на СОС, а мнозинство ще се търси от всички на база управленската програма на обединението и според обявените вече приоритети. По думите на Терзиев много от нещата в предизборните програми на опонентите се припокриват.

Кирил Петков отчете пробивите на ПП-ДБ (срещу ГЕРБ) във Варна, Пазарджик и Благоевград, като подчерта, че в морската столица решенията ще се взимат в общинския съвет и кабинета на кмета, а „не в разни хотели“. Там новият кмет е Благомир Коцев, който спечели срещу Иван Портних, който управляваше града от 2013 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024