120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

До края на годината BILLA ще отвори 12 нови магазина, с които ще бъдат създадени 250 работни места. Два от тях ще бъдат в градове, в които досега веригата не е имала присъствие - Тетевен и Тутракан.

Общите инвестиции, които веригата планира в България за 2024 г. са за 120 млн. лв.

От тях 73 млн. ще са инвестициите в нови обекти и модернизацията на вече съществуващи, а 47 млн. лв. в доизграждането на нова складова база край Стара Загора, което започна през септември миналата година.

Тази година предизвикателството пред компанията ще е не инфлацията, а поддържането на дисциплина, каквато налага дефлацията, която се отчита през последните месеци.

Във веригата отчитат дефлация на регулярните си цени от 2.6% на годишна база през март. Според НСИ годишната инфлация в България за март 2024 г. спрямо март 2023 г. е 3.0%.

Най-осезаем е спадът на цените при плодовете и зеленчуците с близо 11%, при млечните продукти с малко над 5% и при козметиката – с близо 4% спрямо март 2023 г.

"През всички месеци от началото на годината, започвайки от януари, сме наблюдавали дефлация. С нея обаче трябва да сме много внимателни, защото в такава ситуация възможностите да растем и да се развиваме са по-малки," каза изпълнителният директор на компанията Вигинтас Шапокас.

"Цените ни се сравняват всеки дени и се коригират, ако има нужда," добави той.

Отговорът на потребителите на дефлацията е, че се възползват от повече промоционални оферти, както и от програмите на лоялност, които Billa предлага.

Общо 80% от клиентите предпочитат да купуват продукти на оферта, над половината казват, че водещо при избора на стоки е и качеството.

В момента оферите са средно над 1300 и седмично. Като част от оборота на веригата, промоционалният дял за март 2024 г. надхвърля 48%, което е с 3% повече спрямо същия период от предходната година.

Великденска кошница

По-ниските цени на стоките през последните месеци ще позволят на веригата потребителската кошница за предстоящия Великден да е по-евтина, с около 2%, отколкото миналата годината.

В нея традиционно се включват продукти като агнешко, яйца, козунаци, зеленчуци, картофи и сирене. Цената на агнешкото тази година ще е около 20 лв. за килограм, а на козунаците - от под 2 до 30 лв.

Тази година клиентите на веригата имат възможност и за онлайн пазаруване, като от съвсем скоро освен в София и във Варна, такава имат и клиентите от Плевен.

Финансови резултати

За 2023 г. г. компанията отбелязва ръст от 15% спрямо 2022 г., достигайки оборот от 1,423 млрд. лв. Това я поставя на трето място по оборот от всички дружества на концерна REWE, от който е част.

В същото време с 5,4% се е увеличил и общият брой на клиентите на веригата.

Миналата година тя запазва лидерската си позиция по брой магазини в България със 159 обекта в 25 области и 50 града в страната. През 2023 г. са обновени 14 обекта и са открити 14 нови магазина. За първи път веригата навлиза в градовете Созопол, Чирпан, Троян, Силистра и село Граф Игнатиево.

Онлайн вече се предлагат близо 5000 продукта, а всеки ден онлайн се генерират между 300 и 400 поръчки и оборот колкото този на един средно голям магазин от веригата.

"Една от основните промени в Билла е, че ако преди бяхме основно верига за хранителни продукти, през последните една-две години предлагаме и много повече нехранителни стоки, за да задоволим търсенето на пазара и нуждите на потребителите," обясни Шапокас.

Клиентите в България предпочитат местни продукти и това и един от начините, по който компанията спазва принципите на устойчиво развитие, казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024