Руските управляващи в Крим сътвориха абсурден скандал, след като наложиха наказания за участниците в сватбено тържество, на което гостите танцуват на фона на "Червена калина" - една от най-красивите и известни патриотични песни на Украйна.

Песента беше популяризирана още повече след началото на военната инвазия, а Pink Floyd създадоха кавър-версия заедно с музиканта Андрей Хливнюк.

Всичко започва на 10 септември в банкетна зала на ресторант в кримския град Бахчисарай. Гостите на церемонията са заснети да танцуват и да пеят в съпровод с денс-ремикс на "Червена калина".

Песента има над стогодишна история, като в последните седмици стана символ на антируската съпротива по време на войната.

"Червената калина се наклони в полето, а нашата славна Украйна се натъжи. Ще повдигнем червената калина и ще развеселим нашата славна Украйна. Нашите доброволци маршируват в кървав танц, за да освободят братята-украинци от оковите на Москва. Ще освободим нашите братя украинци и ще развеселим нашата славна Украйна", се пее в песента.

В една от вариациите ѝ "оковите на Москва" се заменят с "оковите на врага".

Наказания за излъчването на песента по време на сватбата са наложени на няколко души - собственикът на ресторанта е вкаран в ареста за 15 дни, а съпругата му трябва да плати 50 000 рубли глоба. Диджеят ще прекара 10 дни в ареста. Майките на двамата младоженци също са наказани - едната с 5 дни лишаване от свобода, а другата - с глоба от 40 000 рубли.

Собственикът на заведението и диджеят са принудени да се извинят публично за това, че са допуснали "Червена калина" да се пее в Крим.

В записа ресторантьорът се оправдава за "неправилните и лоши музики", декларира, че "поддържа нашия президент и ръководителя на Крим" и заявява, че е "против фашизма".

Първата версия на стиховете е създадена още през 1914 г. от Степан Чарнецкий, като е вдъхновена от по-стара казашка песен. В Русия обаче са я нарочили за "химн на полка "Азов".

Сватбеното тържество се превърна в новина, след като ръководителя на руската администрация в Крим Сергей Аксьонов се възмути срещу жителите на полуострова, които "скандират украински лозунги и пеят националистически химни".

Аксьонов заплаши присъствалите в заведението с наказателна отговорност и ги нарече "истински предатели".

"Всички съучастници и всички, които поддържат украинския режим, според мен трябва да отидат да живеят в тази държава, която подкрепят. Като не обичате нашата страна, отивайте там, където и при когото обичате", обяснява той.

Крим беше анкесиран през март 2014 г. по време на началото на военните действия в Източна Украйна, при които сепаратисти и руски войници превзеха контрола върху полуострова и проведоха референдум под окупация за отделяне от Украйна.

В съобщението на съда в Крим се твърди, че според експертна оценка песента "Червена калина" била "атрибут (бойна песен), използван от организация на украинските националисти, чиято дейност е призната за екстремистка и е забранена на територията на Русия" и е обида срещу Въоръжените сили на Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023