Пилот загива в Непал преди 16 години. Съпругата му последва неговата съдба Снимка: © Getty Images/Twitter

72 пътници и екипаж пътуват на полет на непалската авиокомпания Yeti Airlines от Катманду до град Покхара. Мнозина са се отправили към туристическия град, за да посетят храмове и да се спускат с парапланери в прочутата планинска верига Анапурна. Сред тях са четирима мъже от Индия, които решават да пуснат видео на живо в профила си във Facebook, докато самолетът се спуска надолу.

"Наистина е забавно", се чува да казва един от мъжете, докато разглежда града под себе си.

Той е заобиколен от приятелите си, които се смеят и се шегуват. Всичко на борда изглежда спокойно. Няма никакви извънредни предупреждения от пилота или екипажа. Изведнъж самолетът сякаш се отклонява от курса си с мощна сила и се разбива в земята. Появяват се пламъци. След това не се чуват никакви други гласове.

Това се случва в минутите преди най-тежката авиационна катастрофа в Непал от 1992 г. насам, която бе водещата световна новина преди три дни. Първоначално се смяташе, че може да има оцелели сред 72-ама души на борда, но вече данните сочат, че няма.

Пътуването е трябвало да бъде сравнително кратко. Самолетът излита от непалската столица малко след 10:30 ч., но така и не достига крайната си дестинация. На борда му са 53 граждани на Непал и 15 чужденци - от Индия, Южна Корея, Аржентина, Франция и други страни, както и членовете на екипажа.

В самолета е и Анжу Хативада, която изпълнява длъжността на втори пилот във фаталния полет. Трагичната ѝ съдба идва 16 години, след като нейният съпруг - пилот от същата авиокомпания - загива при самолетна катастрофа.

Хативада се присъединява към екипа на Yeti Airlines през 2010 г., следвайки стъпките на съпруга си Дипак Похрел. Той навигира множество полети за непалската авиокомпания, но загива през 2006 г., когато малък пътнически самолет, който управлява, пада минути преди кацане.

С парите от неговата застраховка Хативада решава да се запише на обучение и да стане пилот. Семейството ѝ не е съгласно, тъй като, за да постигне мечтата си, тя се отказва от кариерата си на медицинска сестра. В крайна сметка започва дългогодишно обучение за пилот в САЩ, като отглежда дъщеря си с помощта на своите родители.

Завръща в Непал през 2010 г. и започва да лети за същата компания, за която съпругът ѝ е служил години наред - Yeti Airlines. След хиляди часове във въздуха успява да се издигне до ранг капитан.

"Бащата на Анжу я беше помолил да не избира професията на пилот. След трагичната смърт на съпруга си тя обаче беше решена да стане такъв", казва Гопал Регми, роднина и близък приятел на баща ѝ.

"Тя винаги е била готова да поеме всяко задължение и по-рано е изпълнявала полети до Покхара", казва служител на фирмата пред "Ройтерс".

Тялото ѝ все още не е открито, но властите я смятат за мъртва - както и всички останали на борда.

Според разкази на очевидци и видеозапис на катастрофата, публикуван в социалните мрежи, самолетът ATR-72, който Хативада е пилотирала съвместно с другия пилот, се е преобръщал от едната страна на другата, преди да се разбие в дефиле близо до летището в Покхара и да се запали.

Към момента е намерена черната кутия на самолета, която трябва да даде информация на разследващите какво точно е причинило катастрофата. Междувременно полицията продължава усилията си за издирването на пътниците, които все още са в неизвестност.

От 2000 г. насам близо 350 души са загинали при самолетни или хеликоптерни катастрофи в Непал. В страната се намират 8 от 14-те най-високи планини в света, включително Еверест, и внезапните промени във времето и трудният терен могат да са причина за опасни условия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023