Снимка: © Getty Images

163 нобелови лауреата изказаха подкрепата си към украинския народ и "свободната и независима държава Украйна" пред лицето на руската агресия. В отворено писмо те сравниха действията на Путин с тези на Адолф Хитлер от преди почти век:

действия, които напомнят за нападението на на нацистка Германия над Полша през 1939 г. (с употребата на подобни номера и фалшиви провокации) и над Съветския съюз през 1941 г., правителството на Руската федерация, водено от президента Путин, откри без провокация военна агресия - не можем да я наречем по начин, различен от "война" - срещу своя съсед, Украйна," гласи писмото, качено на nlcampaigns.org. 

Сред подписалите се са 14-ият Далай Лама, турският писател Орхан Памук и още 161 нобелисти, печелили наградата от 1975 до 2021 година.

Според тях винаги може да бъде открито мирно решение на разногласията, като "инвазията ще петни репутацията на руската държава с десетилетия":

"Ще поставя бариери пред иконокиата ѝ и ще предизвика трудни години за населението. Наложените санкции ще попречат на свободното придвижване на талантливите ѝ и работливи граждани по света. Защо се издига тази ограда между Русия и света?," питат лауреатите.

Отвореното писмо апелира руското правителство да спре инвазията и да изтегли военните си сили от Украйна:

"Уважаваме спокойствието и силата на украинците. С вас сме. Дано мирът настъпи в тази част от красивия ни свят," завършва то. 

Новината за общата позиция на нобеловите лауреати бе отразена от руската опозиционна медия "Новая газета", чийто главен редактор Дмитрий Муратов стана носител на награда за мир през 2021 - заедно с Мария Реса, която е сред подписалите се под писмото, станаха първите журналисти, на които се оказва тази чест, от 30-те години на миналия век. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне