18 градуса на Нова година във Варшава. 19.4 по Целзий в югозападна Германия. Над 25 градуса в Билбао, северна Испания.

Това не е прогнозата за времето към края на април, а рекордната статистика от новогодишните празници, които дойдоха с необичайно топло време за сезона в Европа.

Чешката столица Прага отбеляза най-високата температура, измервана в последните 247 години със 17.7 градуса по Целзий на 1 януари.

И ако повечето хора се радват на неочакваното усещане за пролет, някои от ски курортите във Франция, Швейцария и Германия са принудени да затворят пистите.

Северната част на Алпите и френските Пиренеи са особено засегнати от липсата на сняг. Курортът Акс-троа-Домен близо до границата на Франция с Андора спря да работи само няколко седмици след официалното начало на ски сезона, съобщава Sky News.

Още няколко места в региона на Порт дю Солей приемат туристи на ограничен брой писти. Ле Же работи само с два от общо 47 лифта. В Морзин са отворени 6 от 21 писти.

Топлото време и дъждовете на някои места са стопили снега до такава степен, че експлоатацията на пистите вече не е безопасна.

Швейцарският град Аделбоден, който в събота ще бъде домакин на състезания от Световната купа по ски алпийски дисциплини, разчита на 100% изкуствен сняг по пистите си тази година.

На Нова година тук са отбелязани 15.5 градуса по Целзий. В Дьолемон, главният град на региона Юра, термометрите са регистрирали над 20 градуса на 1 януари.

В южните Алпи и по курортите над 2200 м височина имат сравнително добър снеговалеж, но по-ниско разположените ски дестинации ще трябва да се адаптират към съвсем различно туристическо бъдеще.

Метеоролозите отдават извънредно топлите дни около Нова година на въздействието на въздушните течения, които внасят топъл вятър от субтропичните райони към Европа. Ефектите на климатичните промени ще продължават да променят околната среда през следващите десетилетия.

Още в края на ноември Meteo-France обяви, че 2022 г. е най-горещата в историята на статистиката на Франция, като надвишава значително предишния рекорд от 2020 г.

Те очакват, че температурите в страната ще паднат отново към средата на януари, така че ски курортите се надяват да заработят отново и да се възползват от предварителните резервации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

Без реч от президента в пленарната зала премина клетвата на новите депутати

Румен Радев говори пред журналисти преди началото на заседанието

10:37 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024