18-годишният гений, който ще се бори срещу Магнус Карлсен в битка за световната купа Снимка: © FIDE

Гениален тийнейджър от Индия има шанс да триумфира на Световната купа по шахмат в сблъсък с големия Магнус Карлсен.

"Момчето, което може да стане крал" вече победи останалите двама от Топ 3 в света - Хикару Накамура и Фабиано Каруана в Баку, като стана първият индиец след Вишванатан Ананд на финалите на Световната купа на FIDE.

Само на 18 години Рамешбабу Прагнанандха (известен и като "Праг") излиза на финала срещу играча с най-висок рейтинг в класацията на FIDE.

Както коментира "Хиндустан Таймс" - "Ако това беше турнир по тенис - все едно да се опита да победи Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович един след друг. Само един човек го е постигал - Давид Налбандиян. Прагнанандха се надява, че също ще може да бъде като Давид, когато се изправи срещу Голиат".

Магнус Карлсен не е нов опонент за Праг - двамата са се срещали 19 пъти, но много от партиите им са били във формата на бързия шахмат. През 2022 г. младият състезател дори успя да победи Карлсен в онлайн турнир по бърз шах - постижение, което се превърна в централна новина за Индия и доведе до поздравления от премиера Нарендра Моди.

По време на световната купа Праг вече получи признание от бивши световни шампиони като Вишванатан Ананд и Гари Каспаров след успеха си на полуфинала срещу Каруана.

Каспаров изпрати специални поздрави и на майката на Прагнанандха - Нагалакшми, която го придружава на Световната купа и привлече вниманието на фоторепортерите си заради емоционалната си подкрепа.

Праг често излиза в двубои и с бял "белег" на челото - следа от ритуално осветен прах, който се поставя за късмет.

Прахнанандха е роден в Ченай в Южна Индия - градът е наричан "шахматната столица на Индия" заради големия брой гросмайстори, които са тръгнали оттам.

Започва да се интересува от играта едва на 2-годишна възраст, като тръгва по стъпките на по-голямата си сестра Ваишали.

През 2016 г. Праг е на десет години, когато става най-младият международен майстор. Две години по-късно покрива пълния норматив за гросмайстор (сестра му също става професионален шахматист и вече е гросмайстор при жените).

Независимо от големите си успехи Праг запазва скромността си - след победата над Карлсен той споделя само, че би искал само да си легне да поспи, защото партията свършва около 2:30 ч. през нощта.

Този път първата игра от финалния двубой започва в 14:00 ч. българско време и ще може да се гледа на живо тук:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024