3 тона пластмаса събраха Kaufland и „Книги за смет“ в София

Над 20 тона са пластмасовите отпадъци, които екологичната инициатива „Книги за смет“ със съдействието на Kaufland България, събра през 2022 година. С тях общото количество събрани и последващо рециклирани пластмасови битови отпадъци за всичките 10 години, откакто тя се реализира, надвишават 100 тона. Kaufland партнира на кампанията от 2019 г., като спомага за увеличение на локациите в цялата страна. През последната година броят на градовете за пръв път достига 15. Сто хиляди са и общо книгите, които са разменени за пластмасови отпадъци през последните 10 години в рамките на инициативата.

Kaufland и „Книги за смет“ в София, Централни хали

Близо 3 тона пластмаса бяха събрани в последния ден от инициативата през септември на паркинга на хипермаркет Kaufland в Младост (ул. „Филип Аврамов“ № 3) и паркинга на Централните хали. Краят на кампанията беше отбелязан и с празничен фестивал - „Зеленият площад”. В него участие взеха повече от 1200 души, които освен да разменят пластмасовите си отпадъци за книги, се включиха в множество работилници, игри, арт инсталации и музикална програма. Музикалната програма беше осигурена, благодарение на „зелените“ посланици на „Книги за смет“ Свилен от „Остава” и Дара Екимова. Фестивалът беше част от есенното издание на националната кампания, която през тази година се проведе в рекордните 15 града в цялата страна.

Книги за смет - Ямбол, Пловдив, Бургас,

През 2022 г. кампанията отбеляза 10-годишнината си с националното турне, което се състоя на два етапа и включи 15 града. Вторият етап се проведе през есента и включи Пловдив, Бургас, Ямбол и София. По събираемост на отпадъци, на първо място се нареждат софиянци. След тях са Бургас и Пловдив (2200 кг). Един от новите участници в кампанията - Ямбол, събра цели 480 кг в първото си провеждане. Това прави кампанията изключително успешна, като в комбинация със събраните през пролетното ѝ издание 12 тона, всички събрани пластмасови отпадъци през 2022 г. надхвърлят 20 тона. Те са последващо третирани от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от създаването ѝ..

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата им във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024