Софиянци трябва да избягват да пътуват в часа между 17 и 18, тъй като тогава е отчетен най-големият трафик през 2019, става ясно от данните на холандската компания „ТомТом“, лидер в произвдството на спътникови навигационни устройства. Тя публикува статистика на годишна база за 416 града в 57 държави на шест континента. 

Великден, 28-и април, е бил най-спокойният ден по улиците на София, а най-натоварен – 10 декември, вторник. Данните на компанията показват, че хората в българската столица могат да попаднат в най-голям сутрешен трафик от 8 до 9 ч..

София е на 54-о място в света по индекс на трафика през 2019. За изминалата година софиянци са прекарали общо 163 часа в задръствания, което се равнява на 6 дни и 19 часа. От „ТомТом“ изчисляват, че за това време човек може да изплете 41 шапки, да изслуша 3130 пъти песента „Imagine“ на Джон Ленън, да изпече 7838 бисквитки, да изгледа 93 футболни мача и да засади 163 дървета.

Българската столица е заемала 52-о място през 2018, а година по-рано – 38-а позиция. Нивото на задръстванията в София е 36%, което означава, че трафикът отнема 36% повече време на жителите да се придвижат от една точка до друга, отколкото това би станало в нормален час.

Най-натоварените градове за изминалата 2019 са индийският Бенгалуру със 71% ниво на задръстванията, а столицата на Филипините – Манила, заема втора позиция със същия индекс. Колумбийската столица Богота е на трето място с пет процента по-голям трафик спрямо предходната година – 68%. Топ пет допълват Мумбай и Пуна, а в десетката попада още един индийски град - Ню Делхи.

Иначе София е също толкова натоварена, колкото Люксембург, Братислава, Палермо, Осака, Ростов-на-Дон и Сан Франциско. Индексът на трафика в българската столица се е повишил с 1% спрямо 2018, а изследванията са направени на база на 43,798,115 изминати километра.

В крайна сметка, от холандската компания заключват, че трафикът в София не попада в категорията на най-натовареното равнище, където са 15 града с над 50% индекс на трафика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети