361 гласа за нов мандат на Фон дер Лайен: Мисията невъзможна? Снимка: © ГЕРБ

361 гласа - това е минимумът, който Урсула фон дер Лайен трябва да спечели в Европарламента, за да поеме нов мандат начело на Европейската комисия.

Седмица преди окончателното гласуване за нов ЕП обаче Фон дер Лайен няма мнозинство, според прогнозите, обобщени от Politico.

Европейската народна партия, в която членуват българските ГЕРБ, СДС и ДСБ, вероятно ще е най-голямата група с около 170 мандата. Но за да може да взема управленски решения, Фон дер Лайен трябва да предложи нещо в замяна на Партията на социалистите и на либералите от Renew Euroep.

От тази договорка ще зависят някои от най-важните политически постове в Европейския съюз в следващите 5 години. Според Politico дори тогава сметките на 65-годишната германка може да не излязат.

ЕНП, ПЕС и Renew вероятно ще могат да разчитат на 390 места общо в 720-местния Европейски парламент. На хартия - това гарантира бъдещото управление на ЕК.

Но експертите предупреждават, че около 10% от членовете на всяка от тези групи вероятно ще гласуват "против" или "въздържал се", ако бъдат принудени да решават дали да подкрепят Урсула фон дер Лайен. Още повече, че вотът ще е таен, което улеснява евентуалните вътрешни опозиционери.

През 2019 г. например българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП / ДБ) гласува срещу нейната кандидатура - както заради факта, че самата тя не беше Spitzenkandidat-ът на ЕНП преди изборите (а замени Манфред Вебер след преговорите за коалиция), така и заради "завоя наляво" в програмата ѝ като ръководител на Европейската комисия.

В България ситуацията се усложнява и от още един въпрос: как ще се разпределят местата между групите, на които ЕНП може да разчита.

Ако последното изследване на "Алфа Рисърч" от началото на май може да се ползва за условна отправна точка, вероятното разпределение на 17-те български мандата може да е следното:

  • ГЕРБ - 5 места
  • ПП-ДБ - 4 места
  • Възраджане - 3 места
  • ДПС - 3 места
  • БСП - 2 места

ПП-ДБ обаче не принадлежи към едно европейско семейство. Само ДСБ от "Демократична България" е част от Европейската народна партия по исторически причини. "Да, България" едва сега започна постъпки за присъединяване към ЕНП, 8 години след създаването си. "Продължаваме промяната' се асоциира с либералите в Европа.

Листата на ПП-ДБ формално е подредена с леко предимство за ПП: Никола Минчев, Даниел Лорер и Деница Симеонова са в топ 5, заедно със Стефан Тафров (Да България) и Радан Кънев (ДСБ). Но силната преференциална кампания почти сигурно ще пренареди крайното класиране, като напред може да излязат и други кандидати от по-задни позиции.

Дали заради тази несигурност или заради други ангажименти - Урсула фон дер Лайен реши да подкрепи само предизборната кампания на ГЕРБ в България.

Победата на Фон дер Лайен тогава "висеше" на мнозинство от едва 9 гласа, за които допринасят и вече отлъчената партия "Фидес" на Виктор Орбан и "Право и справедливост" от Полша. И двете крайно консервативни политически сили вече нямат намерения да повторят гласуването си за Фон дер Лайен след нейните позиции срещу злоупотребите на техните правителства в Будапеща и Варшава.

Несъгласие има и сред останалите национални делегации в ЕНП, например френските "Републиканци", които имат шест гласа. Според Politico има и брожения сред кандидатите от ЕНП в Италия, Испания и Словения. Медията напомня, че на конгреса през март в Букурещ цели 18% от делегатите от ЕНП гласуваха "против" повторна номинация за Фон дер Лайен.

Германката си създаде сериозен проблем и със Социалистите и Либералите, след като предложи на италианския премиер Джорджа Мелони сътрудничество след изборите.

Подкрепата на Мелони ще е от критично важно значение за Урсула фон дер Лайен при съгласуването на кандидатурата ѝ в Европейския съвет - т.е. събранието на правителствените ръководители от 27-те държави в ЕС. Но тежестта на "Братята на Италия" в Европейския парламент се оценява на около 10 места, което не може да компенсира загубената подкрепа от унгарските и полските консерватори.

Със сигурност не си струва и заради тях да бъдат отблъснати част от най-големите фракции сред Социалистите, Либералите и "Зелените", които изрично предупреждават Фон дер Лайен да не разчита на тях, ако смята да се договаря с Джорджа Мелони.

Ако опитът ѝ да се сближи с Европейските консерватори и реформисти се провали, тогава "Зелените" може да се окажат спасителен пояс. Но и този вариант ще е проблематичен за мнозинството на Урсула фон дер Лайен, защото техните очаквания за продължаване на радикалните екологични промени в законодателството на ЕС се сблъскват с голямо недоволство в дясното крило на ЕНП.

Изводът на Politico е, че Фон дер Лайен има да свърши доста работа, за да си гарантира мнозинство - и то в много тесен времеви период за преговори.

За да засили дисциплината в ЕНП, тя би трябвало лично да се заеме с преговори с ключови национални фракции, които се бунтуват срещу новата ѝ кандидатура - включително с влиятелни фигури като Доналд Туск, но и с по-малки политически групи, защото всеки глас тук ще е важен. А тя не го прави.

За да се подсигури с коалиционни гласове, ще трябва да направи кадрови компромиси със Социалистите, Либералите и/или Зелените, без да ядосва собствените си съпартийци.

Стратегията ще трябва да е много внимателна и по отношение на партньорството с крайната десница, за да не отблъсне центристките гласове.

С други думи - предстои решаването на извънредно сложно уравнение, за да се стигне до заветните +361.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024