361 гласа за нов мандат на Фон дер Лайен: Мисията невъзможна? Снимка: © ГЕРБ

361 гласа - това е минимумът, който Урсула фон дер Лайен трябва да спечели в Европарламента, за да поеме нов мандат начело на Европейската комисия.

Седмица преди окончателното гласуване за нов ЕП обаче Фон дер Лайен няма мнозинство, според прогнозите, обобщени от Politico.

Европейската народна партия, в която членуват българските ГЕРБ, СДС и ДСБ, вероятно ще е най-голямата група с около 170 мандата. Но за да може да взема управленски решения, Фон дер Лайен трябва да предложи нещо в замяна на Партията на социалистите и на либералите от Renew Euroep.

От тази договорка ще зависят някои от най-важните политически постове в Европейския съюз в следващите 5 години. Според Politico дори тогава сметките на 65-годишната германка може да не излязат.

ЕНП, ПЕС и Renew вероятно ще могат да разчитат на 390 места общо в 720-местния Европейски парламент. На хартия - това гарантира бъдещото управление на ЕК.

Но експертите предупреждават, че около 10% от членовете на всяка от тези групи вероятно ще гласуват "против" или "въздържал се", ако бъдат принудени да решават дали да подкрепят Урсула фон дер Лайен. Още повече, че вотът ще е таен, което улеснява евентуалните вътрешни опозиционери.

През 2019 г. например българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП / ДБ) гласува срещу нейната кандидатура - както заради факта, че самата тя не беше Spitzenkandidat-ът на ЕНП преди изборите (а замени Манфред Вебер след преговорите за коалиция), така и заради "завоя наляво" в програмата ѝ като ръководител на Европейската комисия.

В България ситуацията се усложнява и от още един въпрос: как ще се разпределят местата между групите, на които ЕНП може да разчита.

Ако последното изследване на "Алфа Рисърч" от началото на май може да се ползва за условна отправна точка, вероятното разпределение на 17-те български мандата може да е следното:

  • ГЕРБ - 5 места
  • ПП-ДБ - 4 места
  • Възраджане - 3 места
  • ДПС - 3 места
  • БСП - 2 места

ПП-ДБ обаче не принадлежи към едно европейско семейство. Само ДСБ от "Демократична България" е част от Европейската народна партия по исторически причини. "Да, България" едва сега започна постъпки за присъединяване към ЕНП, 8 години след създаването си. "Продължаваме промяната' се асоциира с либералите в Европа.

Листата на ПП-ДБ формално е подредена с леко предимство за ПП: Никола Минчев, Даниел Лорер и Деница Симеонова са в топ 5, заедно със Стефан Тафров (Да България) и Радан Кънев (ДСБ). Но силната преференциална кампания почти сигурно ще пренареди крайното класиране, като напред може да излязат и други кандидати от по-задни позиции.

Дали заради тази несигурност или заради други ангажименти - Урсула фон дер Лайен реши да подкрепи само предизборната кампания на ГЕРБ в България.

Победата на Фон дер Лайен тогава "висеше" на мнозинство от едва 9 гласа, за които допринасят и вече отлъчената партия "Фидес" на Виктор Орбан и "Право и справедливост" от Полша. И двете крайно консервативни политически сили вече нямат намерения да повторят гласуването си за Фон дер Лайен след нейните позиции срещу злоупотребите на техните правителства в Будапеща и Варшава.

Несъгласие има и сред останалите национални делегации в ЕНП, например френските "Републиканци", които имат шест гласа. Според Politico има и брожения сред кандидатите от ЕНП в Италия, Испания и Словения. Медията напомня, че на конгреса през март в Букурещ цели 18% от делегатите от ЕНП гласуваха "против" повторна номинация за Фон дер Лайен.

Германката си създаде сериозен проблем и със Социалистите и Либералите, след като предложи на италианския премиер Джорджа Мелони сътрудничество след изборите.

Подкрепата на Мелони ще е от критично важно значение за Урсула фон дер Лайен при съгласуването на кандидатурата ѝ в Европейския съвет - т.е. събранието на правителствените ръководители от 27-те държави в ЕС. Но тежестта на "Братята на Италия" в Европейския парламент се оценява на около 10 места, което не може да компенсира загубената подкрепа от унгарските и полските консерватори.

Със сигурност не си струва и заради тях да бъдат отблъснати част от най-големите фракции сред Социалистите, Либералите и "Зелените", които изрично предупреждават Фон дер Лайен да не разчита на тях, ако смята да се договаря с Джорджа Мелони.

Ако опитът ѝ да се сближи с Европейските консерватори и реформисти се провали, тогава "Зелените" може да се окажат спасителен пояс. Но и този вариант ще е проблематичен за мнозинството на Урсула фон дер Лайен, защото техните очаквания за продължаване на радикалните екологични промени в законодателството на ЕС се сблъскват с голямо недоволство в дясното крило на ЕНП.

Изводът на Politico е, че Фон дер Лайен има да свърши доста работа, за да си гарантира мнозинство - и то в много тесен времеви период за преговори.

За да засили дисциплината в ЕНП, тя би трябвало лично да се заеме с преговори с ключови национални фракции, които се бунтуват срещу новата ѝ кандидатура - включително с влиятелни фигури като Доналд Туск, но и с по-малки политически групи, защото всеки глас тук ще е важен. А тя не го прави.

За да се подсигури с коалиционни гласове, ще трябва да направи кадрови компромиси със Социалистите, Либералите и/или Зелените, без да ядосва собствените си съпартийци.

Стратегията ще трябва да е много внимателна и по отношение на партньорството с крайната десница, за да не отблъсне центристките гласове.

С други думи - предстои решаването на извънредно сложно уравнение, за да се стигне до заветните +361.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024