Снимка: © Булевард България

90% от държавната субсидия за коалицията "Продължаваме промяната" - най-голямата политическа сила в 47 Народно събрание - е разпределена на партията-мандатоносител, която няма нито един депутат, ПД "Социалдемократи". 

При 673 170 гласували за ПП на 14 ноември, годишната субсидия за коалицията ще е 5 385 360 лв. Това означава, че "Социалдемократи" ще вземат малко над 4 800 000 лв. годишно, ако 47 Народно събрание продължава да работи. 

Коалицията зад Кирил Петков и Асен Василев беше създадена в края на септември 2021 г., като първоначално в нея се регистрираха само две партии - "Волт" на Настимир Ананиев и "Средна европейска класа" на Константин Бачийски. И двамата в момента са народни представители от ПГ на "Продължаваме промяната". 

На 30 септември 2021 ЦИК обяви, че е направила промяна в състава на коалицията по искане на пълномощника Никола Минчев - бъдещ председател на 47 НС. 

Към нея беше присъединено и политическо движение "Социалдемократи" - бившата партия на Николай Камов, която сега се оглавява от Елена Нонева.  

Nova News съобщава, че вътрешното споразумение между трите партии е "Социалдемократи" да получи най-големия дял от субсидията. За периода от 14 ноември до 31 декември 2021 г. те са получили 637 390 лв., докато "Волт" и "Средна европейска класа" са взели по 35 411 лв. 

Елена Нонева казва, че разпределението е направено "на базата на политическия опит на всяка от партиите и "Социалдемократи" е с най-дълъг такъв". Парите ще бъдат похарчени за "развитието на партията". 

Кирил Петков и Асен Василев нямаха регистрирана политическа партия към 14 ноември, затова трябваше да се явят на изборите с мандата на чужди структури. 

Обяснението за включването на "Социалдемократи" беше, че "партията е имала много инициативи и предложения, които са насочени в различни сфери с цел подобряване на законодателството и за развитието на страната", а трите принципа на социалдемокрацията са "изцяло покрити от програмата, която предлага коалиция „Продължаваме промяната“. 

Разпределението на субсидията в коалицията "ГЕРБ-СДС" показва доминиращо предимство на по-големия партньор - ГЕРБ са получили 606 233 лв. (96,6% от цялата сума), а СДС - 21 271 лв. за първите месеци на 47 Народно събрание.

В "БСП за България" 95% от държавната субсидия е преведена по сметките на партията на Корнелия Нинова. Четири по-малки коалиционни партньори са взели по 3500 лв. към края на 2021 г. 

Разпределението в "Демократична България" е 12,5% за "Зелено движение" (21 957лв. ) и още две равни части с приблизителен дял 43,7% за "Да България" и ДСБ (76 851 лв.). 

Държавните субсидии за парламентарно представените групи и партиите с повече от 1% подкрепа на последните избори са по 8 лв. на подаден действителен глас. Само ВМРО успя да покрие условието за субсидия, въпреки че не влезе в парламента. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

45 минути в главата на Рамзан Кадиров: "Събарянето на съветски паметници е сатанизъм"

"Страхувам само от санкциите на Всевишния и от санкциите на Путин"

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против