49,6°C през юни: Как в Канада стана по-горещо от Маями Снимка: © Getty Images

Рекордно високи температури, над 100 сигнала за внезапно починали хора и безпрецедентни климатични отклонения - това е ситуацията в Канада.

Температурният рекорд в държавата се променя за трети пореден ден. Във вторник са отчетени цели 49,6 градуса по Целзий в Литън, Британска Колумбия. Причината за аномалията е образуването на фронт от горещ въздух под високо налягане над териториите между Калифорния и Арктика, който не се премества вече няколко дни.

До неделя - 27 юни - Канада никога не беше отчитала повече от 45 градуса по Целзий. Сега рекордът е счупен с 4,6 градуса отклонение. Ефектът от кризата е сериозен. Медицинските служби на Британска Колумбия съобщават, че са регистрирали над 230 смъртни случая за изминалите четири дни - почти двойно по-висока смъртност в региона на фона на обичайното ниво.

Говорител на полицията във Ванкувър съобщава пред медиите, че никога не е виждал толкова много внезапни смъртни случаи за такъв кратък период, откакто е започнал работа в службата преди 15 години.

От началото на горещата вълна в края на миналата седмица съдебните медици в Британска Колумбия засичат значително повишение на смъртните случаи, при които има подозрения, че извънредните температури са допринесли за фаталния изход. Излагането на непоносима горещина може да причини тежко неразположение или смърт особено при възрастни хора, новородени и малки деца, или пациенти с хронични заболявания, казват медиците.

Най-голяма е извънредната смъртност във Ванкувър и в района на Бърнаби и Съри в Британска Колумбия.

Във Ванкувър бяха инсталирани временни водни фонтани и охладителни съоръжения по улиците, за да разхлаждат въздуха.

Северозападният регион на Съединените щати също отчитат рекордни температури на фона на статистиката за последните 80 години. В Портланд (щата Орегон) бяха измерени 46,1 градуса, в Сиатъл - 42,2 по Целзий. Силните и продължителни горещини са нетипични за тези места, в които прохладните и дъждовни периоди са обичайният климат.

Amazon, чиято централа се намира в Сиатъл, отвори част от сградите си за обществено ползване, за да може хората да се охлаждат в климатизираните пространства.

"Науката ни казва отдавна, че климатът се променя, но когато действително се озовеш в разгара на тези промени, разбираш значението им", казва климатологът Грег Флато от природозащитна организация във Виктория, Канада.

"Климатичните промени са извънредна криза на общественото здравеопазване и трябва да се отнасяме към тях по съответния начин. Британска Колумбия вече се сблъсква с реалността на екстремните природни явления или горски пожари всяко лято", коментира лидерът на "Зелената партия" в Британска Колумбия Соня Фурстено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024