Броени дни ни делят от настъпването на един от най-светлите християнски празници през годината. Всички обичаме Коледа заради топлите семейни събирания и времето за най-близките, прекарано в игри, разговори и любими занимания.
Трябва да си признаем също, че колкото и да сме внимателни към стройните си фигури, трапезата, изпълнена с вкусни и ароматни ястия, е сред най-очакваните моменти.
След отварянето на подаръците и прегръдките с любимите хора може би точно апетитните блюда са другата причина, поради която всички ние с нетърпение чакаме датата 25 декември, за да се отдадем на заслужени гастрономически преживявания.
Тук ви споделяме няколко коледни ястия, които обичайно присъстват на трапезите в различните краища на света. Разбира се, обръщаме внимание и на една традиционна за България гозба, без която Коледа просто не би била, това което е. Поне за някои.
Снимка: Envato
Испания - печено агънце
В Испания класическото коледно ястие е печено агнешко, приготвено с вино, вода, дафинов лист, лимон, олио и чесън.
Задължителното бавно готвене на ястието и ароматът, който изпълва испанските домакинства, е истинско носталгично напомняне, че коледният сезон и любимите семейни събирания са вече тук.
Франция - коледно пънче (Bûche de Noël)
Прочутото коледно пънче, или Bûche de Noël на френски, е главната звезда на коледната трапеза във Франция.
Въпреки че има различни рецепти, най-традиционният и популярен вкус на този сладкиш се приготвя от бисквитена торта и шоколадова глазура. Но най-важният елемент на този деликатес е неговата задължителна украса. Или с други думи, колкото по-реално изглежда пънчето, толкова повече овации ще има на френската коледна трапеза.
България - капама в глинен гювеч
Ако трябва да дадем пример за едно родно ястие, което да обхваща всички коледни предпочитания на българския народ, със сигурност ще бъде капамата. В нея може да бъде открито почти всичко, което с удоволствие слагаме всяка година на коледната си трапеза. То е комбинация от различни видове месо (телешко, свинско, пилешко), толкова любимото кисело зеле и не на последно място червеното цвекло.
Рецепта за страхотна стара банска капама в глинен съд ще откриете в специалния сайт за рецепти на Lidl, а във веригата през този месец се предлагат качествени и свежи продукти на достъпни цени, с които да приготвите това незаменимо за българската култура и традиции коледно ястие.
Също така през този празничен сезон марките Favorina и Deluxe отново предлагат богато разнообразие от сладки и солени вкусове, които допълват коледната трапеза.
Италия - паста ,,Капалети" с пилешко месо и рикота
През хладния декември пастата отново е основен продукт в Италия.
Много коледни рецепти в страната не съдържат месо поради религиозните пости, но истинско изключение правят любимите на всички италианци Капалети (Cappelletti). Те често се консумират в навечерието на Коледа, като в тях присъстват основно пилешко месо и рикота.
Филипините - Lechon Kawali
Завършваме с едно азиатско ястие от екзотичните Филипини, което по Коледа традиционно радва жителите на тази страна. Интересен е фактът, че Филипините са една от малкото азиатски страни, в които се празнува този светъл християнски празник.
Още от средата на октомври местните започват да украсяват коледно домовете си, а на трапезите основно слагат популярното ястие Lechon Kawali, което съдържа нежно и хрупкаво свинско месо, гарнирано с ориз и сос от стриди.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: