Лични лекари начисляват такса до 57 лева за извинителна бележка за училище Снимка: © Unsplash

Здравеопазването за деца до 18-годишна възраст в България по закон е безплатно, а личните лекари не събират т. нар. потребителска такса за прегледи на деца.

Родители обаче се оплакват, че много от личните лекари са започнали да начисляват такси за издаване на бележка за отсъствие от училище.

А на места тарифата достига 57 лева. Това става ясно от думите на общопрактикуващия лекар д-р Георги Миндов, който е член на Софийската лекарска колегия.

Пред БНР Миндов обясни, че въпросната такса е официално регистрирана в лечебно заведение в София.

"Нямаме право на единна цена. Ние сме търговски дружества и всяка цена, спусната отнякъде, се води картелно споразумение и веднага ще бъде осъдена институцията, която го е издала", аргументира таксите общопрактикуващият лекар

И тъй като са регистрирани като търговски дружества, личните лекари „не са длъжни да обслужват безплатно някого, с когото не са в договорни отношения – в случая Министерството на образованието“, стана ясно от думите на д-р Миндов.

"Аз не мога да работя като търговско дружество, ако някое министерство, с което нямам договор. Кой каквото се присети да даваме и изпълняваме. Няма как да стане", коментира д-р Георги Миндов.

Електронните извинителни бележки влязоха в сила през есента на 2023 година. С обявяването на електронните бележки, МОН, министерството на електронното управление и министерството на здравеопазването публикуваха отговори на най-често задаваните въпроси.

Те припомниха, че медицинските бележки не попадат в основния пакет дейности, които се покриват с бюджета на НЗОК. Всеки общопрактикуващ лекар е длъжен на видно място в кабинета си да има ценоразпис и сам определя таксата за услуги, които не се покриват от здравната каса. Затова някои може да не таксуват, други могат да искат 1 лв., а трети 2 или 3 лв. За всяка услуга, която се заплаща, следва да бъде издаден касов бон.

На места тарифите обаче са доста над символичните 1, 2 или 3 лева.

А родители се оплакват, че освен такса за издаване на електронна бележка, личните лекари начисляват суми и за вписването ѝ в здравното досие на детето.

Някои лични лекари не начисляват такси, но все повече родители съобщават за тарифи от по 6 лева за всяка от услугите.

"Зад всяка електронна бележка, зад всеки болничен лист, зад всеки документ, който се издава в кабинета, трябва да има регистриран преглед – не по телефона – това не се допуска нито от НЗОК, нито от МЗ. Трябва да има физически преглед и след това последващи документи. Това е главният проблем. Много от родителите мислят, че електронното е дистанционно", коментира д-р Миндов от Софийската лекарска колегия.

За да се облекчи процедурата родителски асоциации настояха кратките отсъствия да се извиняват с бележки от родителите. Така МОН предлага да се увеличи броят на отстъствията по семейни причини от 10 на 15 дни и това да става при по-облекчени условия, а не както в момента 3 от дните се съгласуват от класния ръководител, а останалите 7 се одобряват от директора на училището.

Към момента това не е обсъждано за детските градини - там не се изисква електронна бележка, но и отсъствията за деца от предучилищна група са 10 по семейни причини.

Предстои текстовете да бъдат публикувани за обществено обсъждане.


До 15 дни се увеличават отсъствията на ученици по семейни причини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024