583 дни по-късно: Австралия отново отвори границите си Снимка: © Getty Images

Австралия отвори отново границите си на 1 ноември - 583 дни след като бяха затворени заради пандемията.

На 20 март миналата година държавата въведе едни от най-строгите гранични мерки в света, за да предпази населението от коронавируса. Десетки хиляди австралийци, които живеят и работят в чужбина, не можеха да влизат в родината си в продължение на 19 месеца. Полетите бяха рядкост, а пътниците, които все пак имаха позволение да влизат в Австралия, трябваше да се подложат на скъпоструваща 14-дневна карантина в хотел.

Двата най-големи града в страната, Сидни и Мелбърн, решиха да облекчат тези мерки и напълно ваксинирани австралийци вече могат да пътуват без карантина.

Австралийската авиокомпания "Куонтас" беше заземила голяма част от самолетите си. Днес нейният главен изпълнителен директор Алън Джойс приветства възобновяването на международните полети. „Чудесно е да видиш как австралийците могат да се видят отново с близките си след толкова дълъг период на раздяла“, каза той.

Суматоха, вълнение, сълзи, дълго чакани прегръдки - летището в Сидни се превърна в сцена на много трогателни срещи.

„Трябва да стигна до дъщеря си, просто трябва да я прегърна“, промълви майка, цитирана от The Guardian, която трескаво търси с очи детето си.

Карли Бойд е един от първите пътници, които прекрачиха прага на залата за пристигащи. Отвън, с балони и тебелка „Добре дошла у дома“, я чакаха брат й и сестра й, които нямаха търпение да я прегърнат. „Доста е стресиращо да не можеш да се прибереш вкъщи, без да се налага да стоиш под карантина“, каза Бойд. Тя живее в Ню Йорк и повече от 3 години не е била в родния си град. Вече е у дома, където ще изненада родителите си – не им е казала предварително, че се прибира.

Итън Картър се прибира на австралийска земя за първи път от две години със свито сърце – майка му Джой се разболява, докато го е нямало и е настанена в хоспис. На Итън все пак му предстои карантина заради строгите мерки в социалните и здравните заведения.

За Деб д’Апис днешният ден е незабравим - жената успя да види и прегърне за първи 2- годишната си внучка.

След като разбира, че международните пътувания са разрешени и че няма да й се налага да бъде под карантина, когато се прибере в Австралия, Никол Форест резервира билети, за да пътува до Мексико с 12-годишната си дъщеря Олив. Те планират да се насладят на плажовете и да посетят местни забележителности.

Миад и Захра Зандаби излетяха за Бостън, където отиват да работят. Чакали са този момент повече от година. „Честно казано, тъжни сме, че напускаме Австралия, но след блокирането е много вълнуващо да започнем отначало“, признава Миад.

Мелани Кариър позира за снимка пред изхода „Излитащи“, малко преди да отлети за Монреал при семейството си, което не е виждала повече от две години: „Искам да се прибера вкъщи, пропуснахме сватби и рождени дни и нямам търпение отново да прегърна родителите си."

„Това е голям ден за Австралия, заяви премиерът Скот Морисън, който публикува във "Фейсбук" съобщение, потвърждаващо, че страната вече е "готова за излитане".

Над милион чужденци все още са блокирани в Австралия и не могат да видят близките си у дома, тъй като облекчаването на мерките се отнася главно за австралийски граждани. Някои щати, където нивата на ваксиниране остават ниски, са частично затворени. Там задължителната двуседмична карантина се запазва.

Над 64% от 25,6-милионното население на страната е напълно имунизирано срещу Covid-19.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023