Снимка: © Булевард България

Кандидатът за поста президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов успя да организира провеждането на конгрес и беше избран от 76-те присъстващи делегати в Зала 3 на НДК този петък. Настоящото ръковдство на БФС осъди остро проведения вот и го нарече "фарс".

В НДК се събраха представители на 76 клуба (около 1/3 от всички в страната), които гласуваха „за“ провеждането на избори за нов президент и ръководство на съюза. На място не присъстваха представители на ФИФА и УЕФА.

Със 75 гласа "за" делегатите освободиха Борислав Михайлов и всички членове на Изпълнителния комитет на БФС. Със същия брой гласове те избраха новият президент да има максимум три мандата, беше прието и в Изпълкома на БФС да членуват девет души.

Бербатов сподели още преди гласуването, че след като клубовете направят своя избор днес, впоследствие трябва да бъде проведен обединителен конгрес, на който да присъстват всички клубове, както и всички кандидати за президентския пост в БФС.

Ръководството на БФС осъди действията на Димитър Бербатов. Футболната централа обяви с официално съобщение на 1 март (потвърдено тази сряда), че планираният конгрес за 18 март се отменя. Причината - все още действащите съдебни спорове относно последните избори за управление на БФС на 12 октомври 2021 г. Тогава Борислав Михайлов беше преизбран за ръководител по много спорен начин.

Въпреки обявената от съюза отмяна, екипът на Бербатов заподозря централата в провеждане на таен конгрес, на който Михайлов да бъде бетониран на поста.

Причината за това беше, че от БФС съобщиха, че в НДК ще се проведе конференция (б.а. - с неясна цел), на която ще участват футболни функционери и представители на областните съвети на БФС.

Бербатов се появи пред Националния дворец на културата заедно със Стилиян и Мартин Петров още около 9 ч. сутринта. Той заяви, че БФС е резервирал зала и е платил 30 хиляди лева.

„Тези хора трябва да са много важни, за да се дават толкова много пари от клубове, за да се прави такава конференция. Ясно е какъв цирк се разиграва, но конгрес има. Конгресът не е отменен”, каза бившият нападател на „Манчестър Юнайтед“ и призова делегатите да бъдат допуснати в Зала 3.

В същото време там пристигнаха фенове на „ЦСКА-София“ от Сектор „Г“, които заявиха подкрепа за Бербатов. Появи се изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов, както и спортният министър Радостин Василев.

"С моя заповед комисия от Министерството на младежта и спорта ще удостовери какво се случва в НДК. Информациите, които имаме, са противоречиви. Никой всъщност не знае какво става“, каза Василев. „Тъй като това е спортна федерация, лично дойдох да се убедя коя зала е пълна и коя е празна. Това ще бъде протоколирано от специална комисия. Ще бъдат заснети всички зали от комисията. Не мога да взимам страна. Аз съм контролиращ орган на всички федерации. Министърът няма място да се бърка", каза Василев.

На място имаше и нотариус, който да констатира, че не допускат Димитър Бербатов и екипа му в културния център.

Бербатов и екипът му влязоха в Зала 3, която беше празна. След това присъстващите представители на клубове започнаха да сядат по местата си. В залата нямаше представители на ФИФА и УЕФА, съобщават от „Спортал“.

Адвокат Георги Владов заяви, че представителите на клубове имат право да проведат конгрес, пристъпи се към гласуване "за" и "против" провеждане на избори и след като бе решено да има вот, започна формирането на комисии.

Петима полицаи пристигнаха в НДК, след като до 112 достигнал сигнал, че някой е нахлул в Зала 3. Бербатов твърди, че заседанието ще продължи.

Това се случи минути по-късно. Кандидат-президентът на БФС заяви, че това, което се случва го "натъжава" и "не му е приятно", но се бори за "честен и прозрачен обединителен конгрес".

"Това, което правим, е в рамките на закона и устава на БФС. Уверявам ви. Правим го за доброто на футбола в България. Искаме честен конгрес, нищо повече. Вие сте хората, които сте върховният орган в БФС, но не ви припознават като такива, за съжаление. Това, че взехте нещата в свои ръце, е похвално. Екипът ми със Стилиян, Мартин и всички хора, които работят за тази кауза, както и всички вие, ще ме държите отговорен, ако не спазя думата си", каза Бербатов.

"Благодаря за вота на доверие, който ми давате. Основен приоритет ще бъде обединението на всички футболни хора, което търсим. То минава през напълно нормален проведен честен конгрес на всички клубове, които са част от федерацията на БФС, за да се даде възможност на всички да изразят своето желание. Това е най-демократичният вариант. Започваме да работим, да градим. Не казвам управляваме, а работим. Всички заедно - за по-доброто бъдеще на българския футбол", каза Димитър Бербатов.

Междувременно БФС отвърна с позиция, с която „остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава“. Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това – пред безучастния поглед на държавните власти – е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни“, твърди настоящото ръководство на съюза.

„Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас. Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда“, твърдят от централата.

От БФС обявиха, че са сезирали ФИФА и УЕФА за случващото се.

„Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото погазване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас“, пишат от централата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици