А вие как се придвижвате това лято? 

Лятото е в разгара си - времето в годината, когато пътуваме повече, искаме да сме навън колкото можем повече, да сме заедно с любими и нови приятели и да събираме слънце, топъл вятър и спомени.

Това лято е малко по-особено - цените на горивата растат заради несигурността в света, а това прави разходките с личния автомобил неизгодни - скъсява чувствително бюджета за спомени.

Щетите, които ние, човеците, нанасяме на планетата, все по-често ни сочат с пръст от екрана - масивни пожари, опустошителни наводнения, температурни аномалии от седмици ни припомнят от новините, че май е крайно време да помислим освен за джоба и комфорта си, и за общия ни голям дом - защото друг си нямаме.

Добрата вест е, че алтернативи има - и по-забавни, и по-щадящи портмонето и Земята. Пестят и време, ако пътуваме в напрегнатия във всеки сезон голям град, и нерви - отпадат въпросите "а сега къде да паркирам", "пуснах ли SMS" и "дали не е време да преместя колата". А и друго си е да нямаш покрив през лятото.

Южните европейски нации отдавна са открили удобството на скутерите с малка кубатура - в Италия и Гърция пътните платна често приличат на мравуняци от хора с каски, яхнали двуколесното си превозно средство и свистящи напред-назад със завидна скорост в задръстванията и непристъпните - освен пеша - малки улички. В Югоизточна Азия да не говорим - в мегаполисите колите са драстично малцинство.

Тенденцията за икономично и безвредно пътуване вече е и в България. Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчете сензационен скок в търсенето и предлагането на скутери от 50 кубика и електрически тротинетки от началото на лятото. По данни на компанията потребителите се ориентират все повече към енергоспестяващи решения и "зелен" начин на живот. Скутерът и тротинетката са идеално решение за всеки, който иска да намали и разходите за придвижване.

А и за скутер до 50 кубика човек дори няма нужда от специално свидетелство за управление извън традиционната шофьорска книжка. За тротинетката режимът е още по-облекчен.

Скутерът е идеален вариант и за градска разходка, и за уикенд бягство, защото много от моделите позволяват да вземете със себе си и малко багаж. А и можете да се движите по пътя в междуградски условия.

Ако човек иска съвсем да занули въглеродния си отпечатък - решението за придвижване в цивилизацията, до плажа, до парка са електрическите тротинетки. Хем евтино, хем чисто, хем бързо. И безпроблемно се събира в багажник - отиваш с колата до желаната дестинация и после пълна свобода на движение. Разбира се, говорим за придвижване по установените правила и със спазване на всички норми на движение по пътищата - идеята е да сме полезни за себе си и природата, а не да застрашаваме своето или чуждо здраве.

Най-голямата платформа за онлайн пазаруване у нас предлага широко разнообразие от варианти и модели за свободните летни пътувания - има за всеки по нещо - и според джоба, и според нуждите. Достатъчно е да кликнете в секцията Спортни стоки - "тротинетки" в сайта, за да се разкрие тази бюджетна и чиста вселена за летни приключения.

Щом намерите най-добрия вариант за себе си, цената на горивата и несигурността в енергийните доставки ще ви занимава една идея по-малко, поне в отпускарския и топъл сезон.

И освен че човек така влиза в световния тренд на отношение към природата, ще знае, че прави добро на общия ни дом.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023