Accenture: IT компанията, която инвестира в хората Снимка: © Accenture Bulgaria

От години IT секторът е сред най-бързо развиващите се по отношение на грижата за хората. За щастие, все по-често наблюдаваме подобен тренд и при компании в други сфери, където работодателите разширяват своя потенциал, осъзнавайки че хората са най-важният им актив. Темата за социалните придобивки винаги е била водеща, но през последните години сме свидетели как този термин еволюира и, освен материалния му аспект, виждаме все по-голям фокус върху благополучието на хората, менталното здраве и предлагането на психологическа подкрепа в трудни моменти.

Accenture е от компаниите, които не само следват тези тенденции, но е сред първите у нас, които ги налагат като успешни практики. В световен мащаб, тя е работодател на над 738 000 души в около 200 локации и е част от престижната класация Fortune Global 500 за 20-а поредна година. Прилагайки този международен опит и вече утвърдени политики, от стъпването си у нас през 2015 г., Accenture България се развива с високи обороти. Компанията оперира както в технологичния сектор, така и BPO сферата, като екипите ѝ обединяват над 1100 служители, разпределени в две основни звена – Technology и Operations.

Ако можем да определим кое е нещото, което подхранва многобразието от хора и проекти в Accenture, то това би било идеята за равенопоставеност и възможностите за развитие. Подобна среда не би била устойчива и успешна, ако компанията не поставяше на първо място хората и грижата за тях. Именно поради тази причина, тя осигурява еднакви условия на всички, независимо от техния пол, религия, сексуална ориентация и етническа принадлежност.

Докато всички преминавахме през сериозни трансформации за последните три години, две много важни теми, свързани с работната среда, започнаха да излизат на преден план – това са именно психичното здраве и балансът между личния и професионалния живот.

Accenture на свой ред действа с размах и в тази посока.

Компанията предлага на своите хора и техните семейства различни форми на психологическа подкрепа. Една от тях е специалната Програма за подпомагане на служителите. Тя предоставя възможност за безплатни психологически, правни и финансови консултации със специалисти. От миналата година здравният пакет за всеки служител включва безплатни консултации със специалисти при състояния на депресия, тревожност, стрес, зависимости, конфликти на работното място, родителство и семейни проблеми. Освен това, хората имат възможност и за онлайн срещи с психотерапевти, които им помагат за справяне със стрес и трудни ситуации.

От години Аксенчър работи активно в посока насърчаване на баланса между професионалния и личния живот. Според едно от глобалните ѝ проучвания – Future of Work 2022, което включва над 9 хил. респонденти, 83% от служителите в различни сектори са на мнение, че смесеният режим на работа е оптимален и работят най-добре точно по този начин. Компанията е сред пионерите в страната, които въвеждат хибриден модел на работа още преди 6 години и към днешна дата има служители във Варна, Бургас и Русе, които работят изцяло дистанционно. Като част от своя социален пакет, тя предоставя и финансова помощ за закупуване на оборудване за работа от вкъщи. И, не на последно място, в зависимост от позицията си, служителите разполагат с 25-30 дни платен годишен отпуск.

Accenture може да се похвали смело с това, че предлага и един от най-добрите пакети със социални придобивки у нас. Всяка година компанията прави различни вътрешни и външни проучвания, свързани с тенденциите на пазара, удовлетвореността и нуждите на хората. На база събраната обратна връзка, ежегодно актуализира своя социален пакет, който включва месечни ваучери за храна, застраховка живот и допълнителен луксозен пакет за здравно и дентално застраховане, придружени от финансови бонуси за дългогодишна работа в компанията. Accenture активно подкрепя работещите родители, независимо от тяхната сексуална ориентация и броя на децата им – биологични и/или осиновени. Компанията е първата у нас, която предлага платен годишен отпуск по бащинство в рамките на 8 седмици. Всеки месец служителите могат да избират от различни опции от гъвкав пакет с допълнителни придобивки, спрямо нуждите си. Сред тях се нареждат възможностите за допълнителна здравна застраховка за член от семейството, карта за гориво или обществен транспорт, издаване на MultiSport карта, масажи в офиса, ваучери за подаръци и др.

Успоредно с предлагането на едни от най-добрите социални придобивки, грижата за психичното здраве и свободата в избора на работна локация, Accenture разива много успешно и своята политика за приобщаване и разнообразие. Компанията подхожда към нея със същата дисциплина както към всеки друг бизнес приоритет, тъй като тя е от основно значение за хората. Областите, върху които се фокусира, са недискриминация, подкрепа на LGBTQ+ общността, хора с увреждания и междукултурно многообразие. Самите служители също са силно ангажирани с тези теми. Част от тях участват в специален комитет за ангажиране и приобщаване, който функционира на принципа на доброволчеството. Хората, които членуват в него, съвместяват тези свои функции с ежедневните си работни задължения. Напълно заслужено, Accenture заема 1-во място в световната класация на DiversityInc. за компании, промотиращи разнообразието в своите екипи.

Статистиката показва и успехите на компанията в постигане на равнопоставеност между половете – към октомври 2022 г. над 57% от служителите в нея са жени. 25% от управляващите директори в Accenture в глобален мащаб също са представители на „нежния“ пол, а новата цел е в световен мащаб този процент да достигне 30%.

Доставянето на 360-градусова стойност има водеща роля за успехите на Accenture. Компанията не спира да се развива както на международно, така и на локално ниво, като допринася положително за това как хората разбират значението на „работното място“. Чрез своите политики и налагането на световно добри практики в приобщаването и грижата за служителите, Accenture успява да стимулира бизнес средата у нас да работи още по-активно в тази посока. Успешните компании на бъдещето са именно тези, които носят полза и добавена стойност за хората, партньорите си и общностите по света. Събирайки на едно място талантливи хора, иновативни партньорства и най-новите технологии, компанията постига точно това и успешно привлича, мотивира и задържа най-добрите хора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023