Годината е 2020, а вестник „Bild“ взима интервю от Адолф Хитлер. Но не става въпрос за лидера на Нацистка Германия, а за Адолф Хитлер Уунона, който спечели убедително регионалните избори в Намибия.

Политикът влезе в регионалния съвет в избирателния район Омпунджа в Ошана – една от 13-те области в Намибия. Той спечели 85% подкрепа на изборите, но не е известен само в страната си. Заради своето име той вече добива световна популярност.

Уунона признава, че баща му го е кръстил на нацисткия лидер, но „може би не е осъзнавал зад какво стои Адолф Хитлер“. „Като дете виждах своето име напълно нормално. Но когато пораснах, осъзнах: „Този човек е искал да пороби целия свят“. Аз нямам нищо общо с тези неща. Не се стремя към световна доминация“, каза той в интервю за германското издание.

Намибийският Хитлер е известен със своята борба за равни права и с участието си в битката срещу апартейда в Африка. Уунона е член на управляващата партия SWAPO – Народна организация на Югозападна Африка, която е начело от 1990 г. насам. Това е политическата сила, която води кампания срещу колониализма и управлението на белите в миналото.

Новият администратор в Ошана каза, че съпругата му го нарича Адолф. Първоначално той се представял с фамилия Уунона, но името Хитлер е във всичките му документи и е твърде късно да го смени.

Адолф е често срещано име в Намибия, тъй като африканската страна е бивша германска колония. Там има германски вестник, немски радиа, германски имена на улици като Батхофщрасе и Бисмаркщрасе, има и други обекти с подобни наименования. В страната се е запазило немскоговорящо малцинство.

Допреди няколко години в Намибия е съществувал бар „Блицкриг“, в който се е пускала хеви метъл музика. А централата на управляващата партия се намира на „Ханс-Дитрих-Геншерщрасе“.

Намибия е била германска колония между 1884 и 1915 и е била позната като Германска Северозападна Африка. Южна Африка я завладява през 1915 г., докато Намибия не извоюва своята независимост през 1990.

Един от най-тъмните периоди в историята на страната е между 1904 и 1908, когато Германската империя убива около 80 хиляди бунтовници в така наречения „забравен геноцид“.

Партия SWAPO е на власт оттогава насам. По принцип тя има солидно мнозинство и отново спечели парламентарните избори през 2019. Но след това загуби позиции заради корупционни скандали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2