Адолф Хитлер спечели изборите в Намибия, а Bild му взе интервю

Годината е 2020, а вестник „Bild“ взима интервю от Адолф Хитлер. Но не става въпрос за лидера на Нацистка Германия, а за Адолф Хитлер Уунона, който спечели убедително регионалните избори в Намибия.

Политикът влезе в регионалния съвет в избирателния район Омпунджа в Ошана – една от 13-те области в Намибия. Той спечели 85% подкрепа на изборите, но не е известен само в страната си. Заради своето име той вече добива световна популярност.

Уунона признава, че баща му го е кръстил на нацисткия лидер, но „може би не е осъзнавал зад какво стои Адолф Хитлер“. „Като дете виждах своето име напълно нормално. Но когато пораснах, осъзнах: „Този човек е искал да пороби целия свят“. Аз нямам нищо общо с тези неща. Не се стремя към световна доминация“, каза той в интервю за германското издание.

Намибийският Хитлер е известен със своята борба за равни права и с участието си в битката срещу апартейда в Африка. Уунона е член на управляващата партия SWAPO – Народна организация на Югозападна Африка, която е начело от 1990 г. насам. Това е политическата сила, която води кампания срещу колониализма и управлението на белите в миналото.

Новият администратор в Ошана каза, че съпругата му го нарича Адолф. Първоначално той се представял с фамилия Уунона, но името Хитлер е във всичките му документи и е твърде късно да го смени.

Адолф е често срещано име в Намибия, тъй като африканската страна е бивша германска колония. Там има германски вестник, немски радиа, германски имена на улици като Батхофщрасе и Бисмаркщрасе, има и други обекти с подобни наименования. В страната се е запазило немскоговорящо малцинство.

Допреди няколко години в Намибия е съществувал бар „Блицкриг“, в който се е пускала хеви метъл музика. А централата на управляващата партия се намира на „Ханс-Дитрих-Геншерщрасе“.

Намибия е била германска колония между 1884 и 1915 и е била позната като Германска Северозападна Африка. Южна Африка я завладява през 1915 г., докато Намибия не извоюва своята независимост през 1990.

Един от най-тъмните периоди в историята на страната е между 1904 и 1908, когато Германската империя убива около 80 хиляди бунтовници в така наречения „забравен геноцид“.

Партия SWAPO е на власт оттогава насам. По принцип тя има солидно мнозинство и отново спечели парламентарните избори през 2019. Но след това загуби позиции заради корупционни скандали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024