АЕЦ "Белене" вече не е стратегически обект. Държавата отново се отказа от строителството на централата

Изграждането на АЕЦ „Белене“ остава в историята, след като правителството взе решение за прекратяване на процедурата за избор на стратегически инвеститори. Тя беше започната от третия кабинет на Бойко Борисов през 2018 година.

Това е поредното спиране на проекта, след като през 2005 година правителството определя АЕЦ „Белене“ за обект с национално значение и взема решение за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“ с максимална инсталирана мощност от 2000 МВт.

Строителството беше "замразено" по време на първия премиерски мандат на Борисов през 2012 г. Тогава той нарече площадката "гьол" за 3 млрд. лв. Отменено беше решението от 2005 година.

През 2018 година обаче третият кабинет „Борисов“ възроди проекта и реши да възобнови търсенето на инвеститор за втората атомна централа. 40-годишната сага за строителството на АЕЦ "Белене" продължи и през 2019 година, когато държавата обяви, че интерес към строителството са заявили 7 компании.

Макар България да беше заявила официално, че проектът ще е на пазарен принцип, от руската корпорация "Росатом", която беше сред основните кандидати, поискаха държавни гаранции за реализацията на строежа.

До финализиране на процедурата така и не се стигна, а оборудването - в това число два ядрени реактора, за което България плати 1,2 млрд, лв. на Русия след загубено арбитражно дело, остана на площадката в Белене и продължи да генерира разходи за съхранение и консервация.

АЕЦ "Белене" беше поредният енергиен проект в България, обраснал със съмнения за корупционни практики, завишени цени и стари технологии, който цели още по-голяма енергийна зависимост на България от Русия.

С решението си сега кабинетът с премиер Николай Денков възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от Националната електрическа компания процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на централата и да уведоми за това предпочетените кандидати, от които се очакваха обвързващи оферти в условията на подписан договор за конфиденциалност.

По-рано тази година стана ясно, че Украйна проява интерес към реакторите на площадката в Белене. А парламентът разреши на правителството да преговоря с Киев за продажба на оборудването.

Очаква се до края на годината да стане ясно и окончателното решение, и стойността на евентуалната сделка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024