АЕЦ "Белене" вече не е стратегически обект. Държавата отново се отказа от строителството на централата

Изграждането на АЕЦ „Белене“ остава в историята, след като правителството взе решение за прекратяване на процедурата за избор на стратегически инвеститори. Тя беше започната от третия кабинет на Бойко Борисов през 2018 година.

Това е поредното спиране на проекта, след като през 2005 година правителството определя АЕЦ „Белене“ за обект с национално значение и взема решение за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“ с максимална инсталирана мощност от 2000 МВт.

Строителството беше "замразено" по време на първия премиерски мандат на Борисов през 2012 г. Тогава той нарече площадката "гьол" за 3 млрд. лв. Отменено беше решението от 2005 година.

През 2018 година обаче третият кабинет „Борисов“ възроди проекта и реши да възобнови търсенето на инвеститор за втората атомна централа. 40-годишната сага за строителството на АЕЦ "Белене" продължи и през 2019 година, когато държавата обяви, че интерес към строителството са заявили 7 компании.

Макар България да беше заявила официално, че проектът ще е на пазарен принцип, от руската корпорация "Росатом", която беше сред основните кандидати, поискаха държавни гаранции за реализацията на строежа.

До финализиране на процедурата така и не се стигна, а оборудването - в това число два ядрени реактора, за което България плати 1,2 млрд, лв. на Русия след загубено арбитражно дело, остана на площадката в Белене и продължи да генерира разходи за съхранение и консервация.

АЕЦ "Белене" беше поредният енергиен проект в България, обраснал със съмнения за корупционни практики, завишени цени и стари технологии, който цели още по-голяма енергийна зависимост на България от Русия.

С решението си сега кабинетът с премиер Николай Денков възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от Националната електрическа компания процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на централата и да уведоми за това предпочетените кандидати, от които се очакваха обвързващи оферти в условията на подписан договор за конфиденциалност.

По-рано тази година стана ясно, че Украйна проява интерес към реакторите на площадката в Белене. А парламентът разреши на правителството да преговоря с Киев за продажба на оборудването.

Очаква се до края на годината да стане ясно и окончателното решение, и стойността на евентуалната сделка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024