Ако го няма на видеокасета, не го броим за филм. Куентин Тарантино и сценаристът на Pulp Fiction създават подкаст за кино Снимка: © Getty Images

Десет години преди режисьорът Куентин Тарантино и сценаристът Роджър Ейвъри да направят великия "Pulp Fiction", двамата са в бизнеса с отдаването на Betamax касети в Манхатън Бийч в Калифорния.

Когато магазинът затваря през 1995 година, Тарантино изкупува касетите и мести видеотеката в дома си - за частно ползване.

Този малко известен факт е в основата на новия подкаст "The Video Archives". Началото му ще бъде дадено на 19 юли през платформата Stitcher, която беше закупена през 2020 от SiriusXM в сделка за 325 милиона долара. Откакто попадна под контрола на най-голямата американска компания за развлекателно аудио съдържание, политиката на Stitcher се промени рязко - преди тя приветстваше нови таланти, без да ги пресира за бързи успехи, а след продажбата много от познатите заглавия паднаха поради липса на достатъчно слушатели.

Режисьорът, носител на 2 награди "Оскар", ще е основният водещ и домакин на новия подкаст, а Ейвъри и дъщеря му Гала ще му бъдат гости. Тримата ще гледат по една касета от колекцията, след което ще я дискутират.

"Гледаме видеокасети," представя Куентин предстоящата поредица в нейния трейлър. "Не гледаме Blu-ray записи. Ако го няма на видеокасета, не можем да го броим за филм - трябва да бъде част от колекцията."

Част от заглавията, които ще бъдат обсъждани в подкаста, са "Dark Star", "Moonraker", "Demonoid: Messenger of Death" и "Piranha".

"Никога не сме си представяли, че 30 години, след като работихме заедно зад щанда на видетеката, ще бъдем отново заедно и ще правим същото като тогава - да говорим страстно за VHS филми," гласи съвместно съобщение на Тарантино и Ейвъри. "Гледането на филми ни събра за пръв път и ни направи приятели. Именно любовта ни към киното ни събира отново сега. Обграждаме се с оригиналната колекция на видеотеката, в която двамата работихме, преди да станем известни режисьори и сценаристи - пътуване във времето назад към златната ера на VHS."

Тарантино на 58: Десетте най-добри актьорски изпълнения във филмите му

Освен, че успя да изгради много отличителен собствен стил с филми като "Django Unchained", "Pulp Fiction" и "Inglorious Basterds", Тарантино е познат и като един от хората с най-задълбочени познания за историята на индустрията, различните ѝ течения и периоди. Филмите му са наситени с препратки към предишни произведения, а последният - "Once Upon a Time in Hollywood" бе определен като "любовното му писмо към киното".

По време на пандемията той посвети времето си на писане на филмови ревюта за уебсайта на историческото Ново кино "Бевърли", което е негова собственост от 2007 година насам. Една от основните причини да закупи киносалона е фактът, че разполага с огромна колекция от филмови ленти, която иска да сподели със зрителите.

"Дори и да е тук заради наградата, която ще получи, бих предположил, че е също толкова развълнуван от факта, че стои до вас - неговите колеги. Гарантирам ви, че знае за всеки режисьор в тази стая, гледал е филмите ви, изучавал ги е и цени цялото ви творчесто - и ще ви говори за него, ако го попитате. В много детайли," - така Брад Пит представи Куентин, връчвайки му наградата на Гилдията на режисьорите в САЩ за филма "Inglourious Basterds" през 2010.

Сега вратите към видеоархивите и брилянтния ум на Тарантино се отварят с новия му подкаст с Ейвъри.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024