Снимка: © Getty Images

Десет години преди режисьорът Куентин Тарантино и сценаристът Роджър Ейвъри да направят великия "Pulp Fiction", двамата са в бизнеса с отдаването на Betamax касети в Манхатън Бийч в Калифорния.

Когато магазинът затваря през 1995 година, Тарантино изкупува касетите и мести видеотеката в дома си - за частно ползване.

Този малко известен факт е в основата на новия подкаст "The Video Archives". Началото му ще бъде дадено на 19 юли през платформата Stitcher, която беше закупена през 2020 от SiriusXM в сделка за 325 милиона долара. Откакто попадна под контрола на най-голямата американска компания за развлекателно аудио съдържание, политиката на Stitcher се промени рязко - преди тя приветстваше нови таланти, без да ги пресира за бързи успехи, а след продажбата много от познатите заглавия паднаха поради липса на достатъчно слушатели.

Режисьорът, носител на 2 награди "Оскар", ще е основният водещ и домакин на новия подкаст, а Ейвъри и дъщеря му Гала ще му бъдат гости. Тримата ще гледат по една касета от колекцията, след което ще я дискутират.

"Гледаме видеокасети," представя Куентин предстоящата поредица в нейния трейлър. "Не гледаме Blu-ray записи. Ако го няма на видеокасета, не можем да го броим за филм - трябва да бъде част от колекцията."

Част от заглавията, които ще бъдат обсъждани в подкаста, са "Dark Star", "Moonraker", "Demonoid: Messenger of Death" и "Piranha".

"Никога не сме си представяли, че 30 години, след като работихме заедно зад щанда на видетеката, ще бъдем отново заедно и ще правим същото като тогава - да говорим страстно за VHS филми," гласи съвместно съобщение на Тарантино и Ейвъри. "Гледането на филми ни събра за пръв път и ни направи приятели. Именно любовта ни към киното ни събира отново сега. Обграждаме се с оригиналната колекция на видеотеката, в която двамата работихме, преди да станем известни режисьори и сценаристи - пътуване във времето назад към златната ера на VHS."

Тарантино на 58: Десетте най-добри актьорски изпълнения във филмите му

Освен, че успя да изгради много отличителен собствен стил с филми като "Django Unchained", "Pulp Fiction" и "Inglorious Basterds", Тарантино е познат и като един от хората с най-задълбочени познания за историята на индустрията, различните ѝ течения и периоди. Филмите му са наситени с препратки към предишни произведения, а последният - "Once Upon a Time in Hollywood" бе определен като "любовното му писмо към киното".

По време на пандемията той посвети времето си на писане на филмови ревюта за уебсайта на историческото Ново кино "Бевърли", което е негова собственост от 2007 година насам. Една от основните причини да закупи киносалона е фактът, че разполага с огромна колекция от филмови ленти, която иска да сподели със зрителите.

"Дори и да е тук заради наградата, която ще получи, бих предположил, че е също толкова развълнуван от факта, че стои до вас - неговите колеги. Гарантирам ви, че знае за всеки режисьор в тази стая, гледал е филмите ви, изучавал ги е и цени цялото ви творчесто - и ще ви говори за него, ако го попитате. В много детайли," - така Брад Пит представи Куентин, връчвайки му наградата на Гилдията на режисьорите в САЩ за филма "Inglourious Basterds" през 2010.

Сега вратите към видеоархивите и брилянтния ум на Тарантино се отварят с новия му подкаст с Ейвъри.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо