За много хора океанът е част от онази картичка с палмата, която туроператорите ни показват, когато ни канят на “перфектната ваканция” на някой “уникален остров”. Океанът обаче е много по-голям от картичката и много по-голям от туризма. Както вероятно знаете, океанът е живот, но заради пластмасата, попаднала в него през последните десетилетия, този живот е в опасност.

Затова е прекрасно, че на фона на масовата незаинтересованост от проблемите на планетата (които неизбежно се превръщат в такива на човечеството), има компании, които активно се ангажират с тази тема.

Кампанията Run For The Oceans на adidas, посветена опазването на океаните от пластмасови отпадъци, се завръща и тази година. Тя се организира в сътрудничество с неправителствената организация Parley и се провежда от 2015 г. насам.

Партньорство стартира по време на събитието Oceans. Climate. Life., организирано от Parley в Ню Йорк, където Cyrill Gutsch, основател и CEO на Parley, представя амбициозната визия за прекратяване на замърсяването на океаните с пластмаса чрез стратегията, кръстена Parley AIR.

Именно на това събитие adidas и Parley представят своята концепция за обувка, чиято горна част е изработена от нишки и влакна, направени от рециклирани отпадъци от океаните и мрежи за дълбоководен риболов.

В тон с тази иновация през последните 7 години adidas плавно елиминира производството на полиестер в продуктите си, като от края на 2020 повече от 50% от целия полиестер, който се използва от компанията, е рециклиран. Тези усилия и постижения изстрелват бранда на водеща позиция сред конкурентите и обещават, че марката напълно ще прекрати използването на произведен полиестер в продуктите си до 2024.

Това обаче не е достатъчно за еко плановете на adidas, поради което култовият бранд решава да включи в борбата с пластмасата и хората. adidas се опира на силата на спорта, за да стимулира ангажираността и го прави по идеен и ефективен начин.

Всяка година се провежда инициативата Run For The Oceans, посветена на любовта към бягането и към опазването на околната среда и океаните.

С помощта на бегаческото си общество из цял свят, adidas организира събития, с които отправя към хората различни предизвикателства да се включват в борбата срещу пластмасовите отпадъци.

adidas Runners е световна общност от хора с различни истории и житейски опит, но обединени от желанието си да станат по-добри бегачи, по-добри спортисти и в крайна сметка - по-добри хора.

До момента инициативата Run For The Оceans е обединила повече от 3 милиона бегачи по света, които колективно са избягали над 25,5 милиона километра и да събрали 2,5 милиона долара в помощ на каузата.

Тази година глобалното предизвикателство на adidas включва покана към всеки, който иска да се включи в благородната и смислена кауза. За всеки 10 минути, избягани от 23 май до 8 юни и отчетени в приложението adidas Running, adidas и Parley ще почистят еквивалентното тегло на 1 пластмасова бутилка, докато не се достигне количеството от 250 тона.

В България бегаческото общество на adidas в лицето на adidas Runners Sofia участва активно в популяризирането на каузата и тази година не е изключение.

В рамките на инициативата, adidas Runners Sofia организират серия бегачески събития, посветени на движението.

Те са безплатни и отворени за всеки, който желае да се включи.

Сега, на 3 юни в 18:00 часа в Южен парк (бул. Петко Каравелов“ 12) ще се проведе специално образователно събитие, на което ще може да научите повече за дейността на инициативата Run For The Oceans. Специален гост-лектор ще разкаже за пътя на пластмасата и как да идентифицираме различните пластмасови отпадъци, за да се включим в борбата срещу тях и да помогнем на водните обитатели да продължат да плуват свободно в океаните. Така че си запазете датата!

Глобалното предизвикателство ще завърши на 8 юни, когато е Световния ден на океаните, с бягане в Борисовата градина в 12:00 часа.

Ако искате да се включите в предизвикателството, е достатъчно да изтеглите приложението adidas Running и да се регистрирате напълно безплатно.

Нека бъдем част от промяна, защото всяка минута е от значение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023