Акшата Мурти - съпругата на новия британския премиер: Успешен предприемач и дъщеря на  "индийския Бил Гейтс"

Великобритания ще има нов министър-председател и неговото име е Риши Сунак. Той много скоро ще трябва да са нанесе в резиденцията на "Даунинг Стрийт 10", но няма да е сам. С него ще са двете му дъщери и неговата свръхбогата съпруга.

42-годишната Акшата Мурти е дъщеря на индийския милиардер Нараяна Мурти, наричан още "индийския Бил Гейтс", който е основател на софтуерната компания Infosys. Самата Акшата притежава дял от компанията, който възлиза на близо милиард долара - общата пазарна капитализация на Infosys е 100 милиарда долара.

Акшата Мурти израства в родния си град Бенгалуру в Южна Индия. Майка ѝ е известната писателка и филантроп Судха Мурти.

Твърди се, че родите ли на Акшата възпитават нея и брат ѝ Рохан в строга дисциплина. Въпреки финансовите си възможности, те ходят на училище с рикша, както правят всички техни съученици.

През 1998 г. Акшата заминава за САЩ, където учи икономика и френски в частния колеж "Claremont McKenna" в Калифорния. След това взима колежанска диплома по мода, а после работи в компаниите "Deloitte" и "Unilever", докато учи за магистърска степен в Станфорд. Именно там двамата с Риши се срещат за първи път.

Акшата Мурти и Риши Сунак имат две деца - Кришна и Анушка.

Двойката сключва брак през 2009 г. в Бенгалуру. На двудневната сватбена церемония присъстват близо 1000 гости, сред които и редица известни личности.

Акшата и Риши имат две деца - Кришна и Анушка.

Мурти управлява своя собствена модна марка "Akshata Designs" и е ръководител на фирма за рисков капитал, основана от баща ѝ през 2010 г. В LinkedIn тя е посочена и като директор на фирмата за капиталови и частни капиталови инвестиции "Catamaran Ventures", на веригата фитнес зали "Digme Fitness" и на фирмата за дамско облекло "New & Lingwood".

През април 2022 г. бизнесдамата беше замесена в обществен скандал, след като стана ясно, че не е регистриран жител на Великобритания, което означава, че е избягвала да плаща данъци в страната върху международните си доходи и вместо това е заплащала годишна такса в размер на 30 хил. паунда.

"Акшата Мурти е гражданин на Индия, страната, в която е родена и в която живеят нейните родители", заяви тогава нейният говорител.

Според изнесената информация, без този статут на лице, което не е местно, тя е трябвало да плати повече от 20 млн. паунда данъци в Обединеното кралство за приходите си. След общественото недоволство нейният говорител обяви, че тя ще започне да плаща данъци в страната върху чуждестранните си доходи, за да намали политическия натиск върху съпруга си.

Нетната стойност на богатството на Акшата се оценява на близо 500 млн. паунда, което я прави по-богата от крал Чарлз III и Камила. Богатството на Риши е приблизително 200 млн. паунда. Двойката притежава „най-малко четири имота“ твърдят британските медии, включително семейната им къща на стойност 7 милиона паунда в Кенсингтън, където живеят с двете си деца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024