Акшата Мурти - съпругата на новия британския премиер: Успешен предприемач и дъщеря на  "индийския Бил Гейтс"

Великобритания ще има нов министър-председател и неговото име е Риши Сунак. Той много скоро ще трябва да са нанесе в резиденцията на "Даунинг Стрийт 10", но няма да е сам. С него ще са двете му дъщери и неговата свръхбогата съпруга.

42-годишната Акшата Мурти е дъщеря на индийския милиардер Нараяна Мурти, наричан още "индийския Бил Гейтс", който е основател на софтуерната компания Infosys. Самата Акшата притежава дял от компанията, който възлиза на близо милиард долара - общата пазарна капитализация на Infosys е 100 милиарда долара.

Акшата Мурти израства в родния си град Бенгалуру в Южна Индия. Майка ѝ е известната писателка и филантроп Судха Мурти.

Твърди се, че родите ли на Акшата възпитават нея и брат ѝ Рохан в строга дисциплина. Въпреки финансовите си възможности, те ходят на училище с рикша, както правят всички техни съученици.

През 1998 г. Акшата заминава за САЩ, където учи икономика и френски в частния колеж "Claremont McKenna" в Калифорния. След това взима колежанска диплома по мода, а после работи в компаниите "Deloitte" и "Unilever", докато учи за магистърска степен в Станфорд. Именно там двамата с Риши се срещат за първи път.

Акшата Мурти и Риши Сунак имат две деца - Кришна и Анушка.

Двойката сключва брак през 2009 г. в Бенгалуру. На двудневната сватбена церемония присъстват близо 1000 гости, сред които и редица известни личности.

Акшата и Риши имат две деца - Кришна и Анушка.

Мурти управлява своя собствена модна марка "Akshata Designs" и е ръководител на фирма за рисков капитал, основана от баща ѝ през 2010 г. В LinkedIn тя е посочена и като директор на фирмата за капиталови и частни капиталови инвестиции "Catamaran Ventures", на веригата фитнес зали "Digme Fitness" и на фирмата за дамско облекло "New & Lingwood".

През април 2022 г. бизнесдамата беше замесена в обществен скандал, след като стана ясно, че не е регистриран жител на Великобритания, което означава, че е избягвала да плаща данъци в страната върху международните си доходи и вместо това е заплащала годишна такса в размер на 30 хил. паунда.

"Акшата Мурти е гражданин на Индия, страната, в която е родена и в която живеят нейните родители", заяви тогава нейният говорител.

Според изнесената информация, без този статут на лице, което не е местно, тя е трябвало да плати повече от 20 млн. паунда данъци в Обединеното кралство за приходите си. След общественото недоволство нейният говорител обяви, че тя ще започне да плаща данъци в страната върху чуждестранните си доходи, за да намали политическия натиск върху съпруга си.

Нетната стойност на богатството на Акшата се оценява на близо 500 млн. паунда, което я прави по-богата от крал Чарлз III и Камила. Богатството на Риши е приблизително 200 млн. паунда. Двойката притежава „най-малко четири имота“ твърдят британските медии, включително семейната им къща на стойност 7 милиона паунда в Кенсингтън, където живеят с двете си деца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024