Just Stop Oil не откриха самолета на Тейлър Суифт и напръскаха с боя два други Снимка: © Screenshot, Just stop oil

Само ден след като напръскаха с боя Стоунхендж, екоактивисти от Just Stop oil проведедоха нова протестна акция - този път в частната ВИП зона на летище Станстед, на 50 км. от Лондон.

Дженифър Ковалски, 28 г., и Коул Макдоналд, 22 г., са опитали да напръскат с боя самолета на Тейлър Суифт, на която ѝ предстои концерт на стадиона "Уембли" този уикенд.

Тъй като обаче не успяват да намерят джета на музикалната звезда, те се насочват към два други самолета.

"Живеем в два свята: единият, в който милиардерите живеят в лукс и могат да летят с частни самолети, и другият, в който на безброй милиони хора се налагат неприемливи условия за живот. В същото време тази система, която позволява на малцина да натрупат изключително богатство в ущърб на всички останали, унищожава условията, необходими за поддържане на човешкия живот, в едно бързо ускоряващо се безкрайно "жестоко лято", коментира Макдоналд във видеоклип, споделен в социалните канали на организацията.

В сряда кампанията потвърди, че двойка нейни активисти, назовани от групата като Ниам Линч, 21 г., и Раджан Найду, 73 г., са "украсили" Стоунхендж с боя ден преди лятното слънцестоене.

Паметникът в Южна Англия е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е една от шестте най-посещавани британски забележителности.

Природозащитната организация стои зад серия скандални акции, с които се опитва да привлече общественото внимание към каузата, за която се борят, а именно - британското правителство да спре добива и изгарянето на петрол, газ и въглища до 2030 г.

През юли 2023 година протестиращи от групата Just Stop Oil нахлуха на корта по време на мач на Григор Димитров срещу японеца Шо Шимабукуро на Уимбълдън. След като прекъснаха играта, екоактивистите разпръснаха оранжеви конфети на корта. Впоследствие те получиха условни присъди заради акцията си.


Природозащитници напръскаха "Стоунхендж" с оранжева боя


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери

Главчев иска редовен кабинет, съставен с първия проучвателен мандат на ГЕРБ

14:18 - 27.06.2024