7 г. затвор заради думата "Война": Последната реч на осъдения Алексей Горинов Снимка: © "Още ли ви е необходима тази война?"

Московският общински съветник Алексей Горинов стана първият човек в Русия, осъден на ефективно наказание "лишаване от свобода" по новите точки в Наказателния кодекс, въвели военна цензура от началото на руската инвазия в Украйна.

Горинов е в ареста още от април, след като двама негови политически съперници "донасят" на прокуратурата, че политикът е нарекъл "спецоперацията" в Украйна с думата "война" и че е критикувал действията на Путин.

Юрист по професия, Горинов е дългогодишен правозащитник и помощник на политическите арестанти в Русия на Путин. През 2017 г. е избран за съветник от Красноселския район на Москва като независим кандидат. На 15 март 2022 г. - три седмици след началото на войната в Украйна - Горинов присъства на заседание на градското събрание, на което изразява недоумението си как колегите му могат спокойно да обсъждат предстоящ конкурс за детска рисунка, докато в Украйна деца умират и осиротяват всеки ден.

"И внуците, и правнуците на участниците във Втората световна война сега са хвърлени в пъкъла на бойните действия на територията на Украйна. Аз смятам, че всички усилия на гражданското общество трябва да се насочат само към това да спрем войната и да изтеглим армията на Русия от територията на Украйна", казва той.

Няколко месеца по-късно съдът в Москва произнася присъдата му: 7 години лишаване от свобода. "Щедростта" на апелативната инстанция е пълна подигравка - наказанието му е намалено с един месец.

Това, с което ще се запомни делото, е последната реч на Алексей Горинов пред съда. Предлагаме ви да я прочетете тук:


Седем години лишаване от свобода - много ли са или са малко?

Слънчевата светлина достига до Земята за 8 минути.

Вълновият фронт от насочен към небето лъч на прожектор достига до най-близката до слънцето Звезда за 4 години и малко - почти 2/3 от моята присъда.

Светлината стига до най-близката до нас звездна система - галактиката Андромеда - за два милиона години.

Невъобразимо много, нали? Но само си спомнете колко души докосна войната в Украйна, отнемайки на всеки човек години мирен, нормален живот - на някои хора тя отне целия живот! - и ги умножете.

Почувствайте, разберете космическия мащаб на събитията, за които става дума. Такъв е мащабът на отговорността, която лежи върху всеки - включително върху мен.

И най-малкото нещо, което мога да направя, е да наричам нещата с истинските им имена.

Стигат ли ми седем години - с приспадане на излежаното - за да се превъзпитам от пацифист на "ястреб"? Да призная провежданата специална военна операция не за военен конфликт, за война - а за миротворческа акция, носеща мир на хората?

Да се науча да отричам смъртта на цивилното население, включително на децата, в хода на тази "операция"? Да призовавам не за прекратяването на военните действия, а за продължаването им? Ще видим...

Ще видим и дали ще стигнат 7 години на политическото ръководство на Русия, за да осъзнае до каква външнополитическа, икономическа и морално-нравствена катастрофа доведе нашата страна.

Доведе до невиждани от времето на Втората световна война разрушения в една европейска държава. Множество десетки хиляди загинали и ранени от двете страни. Милиони бежанци.

При това - ежедневно и ежечасно ни се внушава, че това било война заради мира. Учат ни, че да убиеш другия, е правилно и нормално.

В една емисия от телевизионни новини възторжено ни показват смъртоносна стрелба със снаряди и ракети, всеки изстрел от които струва милиони рубли! След това - доставка на хуманитарна помощ за оцелелите, на "освободените" от самите тях територии. А след това предлагат да дарим пари за поредната скъпоструваща операция на болно дете.

Не! Това не е нормално.

Това може да се струва нормално само в изопачената представа за света, която се е формирала в главата на един човек - или няколко души, които притежават абсолютна власт, всички нейни инструменти, и са се отделили от гражданското общество и народа.

Искам да призная своята вина.

Вината си пред многострадалния народ на Украйна. Пред цялата световна общност. Вината за това, че като гражданин на своята странае не можах да направя нищо, не успях по никакъв начин да предотвратя това продължаващо безумие.

Моля да ми простите и за това, че явно занапред вече няма да успея да направя нищо за прекратяването му.

Казвам това и от името на моите сънародници, смазани заради страх от репресии, от които получавам множество писма в своя подкрепа.

Сега върху водещите икономически развити държави и техните правителства лежи отговорността за мира на Земята, за живота и технологичния прогрес без войни. През 20 век Русия вече даде неизброими жертви по време на Гражданската война, в безумието на колективизацията и Големия терор, в двете световни и много други локални войни - но независимо от всичко тя не премина теста за своя собствен дял от отговорността.

Осъзнавайки неправомерността на своите действия, властите прехвърлят върху съда част от бремето на отговорността за същите тези действия, като трескаво разхвърля по затворите и лагерите своите граждани - заради една дума, заради изразяването на мнение, заради убежденията им.

Самият факт, че през 21 век е възможно да се образуват наказателни дела, подобни на моето, самата възможност за съществуване на днешния съдебен процес - това е позор за нашата държава. Всичко това вече се е случвало в историята.

Изхождайки от уроците на нашето общо минало, с поглед към неизбежно настъпващото бъдеще на Русия - аз вече съм оправдан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023