Американската тв CBS хвърли "Популационната бомба" и стана обект на подигравки Снимка: © CBS

Ако си мислите, че необяснимата със здрава логика поява на спорни учени, анализатори, експерти, които лансират още по-спорни тези, в медии с имидж на сериозни е локален български проблем - отдъхнете. От няколко дни един от трите най-големи телевизионни канала в САЩ - CBS - е обект на жестоки подигравки.

Причината - в новогодишната нощ CBS предложи на зрителите си интервю с биолога Пол Ерлих. Известен с това, че в книгата си "Популационната бомба", публикувана през 1968 г., предрича крах на човечеството до няколко години.

Популацията на Земята е твърде голяма и хората ще измрат от глад.

Това очевидно не се случва, което не пречи на Ерлих отново да вещае "масово изчезване" на прага на 2023 г. Само няколко седмици, след като планетата ни се е родил 8-милиардният човек.

CBS е национална медийна група в САЩ, основата още през 1927 г. с централа в Ню Йорк. Притежава радио и телевизионни канали, като собственик от 2019 г. е компанията Paramount Global. Медийната група е първата, която излъчва продукцията на National Geographic назад във времето. А предаването "60 минути" е най-дълго задържалото се седмично предаване в американския ефир, има и множество награди. Именно то дава трибуна отново на Пол Ерлих.

От неделя до днес появята му в ефира на "60 минути" предизвиква бурни реакции в Twitter - и срещу самия говорител, и срещу CBS. Основната теза на осмиващите биолога и медията е, че едни и същи плашещи, но тотално погрешни прогнози, продължават да се повтарят и да им се дава гласност десетилетия поред.

Редакторът на глобалната консултантска компания Pluribus Джерил Биър написа в Twitter, че „дори името „Ерлих“ е изписано изписано грешно...“.

„Това архивни кадри от 70-те години ли са или Ерлих все още е наоколо? CBS наистина ли сте толковаа тъпи???“, пише в социалната мрежа Туитър президентът на компанията American Commitment, която защитава свободните пазари и икономическия растеж - Фил Керпен.

Старши анализаторът на икономическата организация Club for Growth Андрю Фолет припомня:

"Биологът“ Пол Ерлих последователно греши за всяка прогноза, която някога е направил... И въпреки това медиите продължават да го канят"

След предаването медийният експерт Габриела Хофман коментира:

"Енвироментализмът като такъв представлява сериозна заплаха за хората и природата. Това мислене подкопава и опорочава истинските тревоги за климата. Вярването в теориите на Пол Ерлих трябва да внуши сериозно съмнение в достоверността на източника.“

От своя страна колумнистът на Washington Examiner Нейтън Вурцел написа в Twitter, че „на 90 години Ерлих все още е луд ("60 минути" са написали фамилията му неправилно, разбира се, с тяхното обичайно внимание към детайла). Ерлих каза, че с човечеството е свършено през 70-те години. С човечеството обаче очевидно още не е свършено. И скоро няма да бъде".

„Когато 90-годишен старец ви каже, че има твърде много хора, ви е позволено да попитате защо той все още стои наоколо“, използва черен хумор за ситуацията писателят Джим Трийчър.

Публикации, спорещи с тезите на биолога - като тази в изданието Human Progress, припомнят, че в периода след публикуване на книгата му досега човешкото население се е увеличило със 129 процента, светът (особено преди началото на войната, започната от Русия в Украйна) произвежда повече храна отвсякога, а индексът на смъртност в глобален мащаб намалява с 37 на сто от прогнозата на Ерлих досега.

Но той е на друго мнение. В предаването "60 минути" на журналиста Скот Пели биологът повтаря твърденията си, че човечеството вече не е устойчиво като вид поради нарастващата популация.

„Процентът вероятност от изчезване е изключително висок и продължава да се увеличава през цялото време“, казва 90 годишният Ерлих.

И допълва: „Човечеството не е устойчиво. За да поддържаме нашия начин на живот за цялата планета, ще ни трябват още пет Земи. Не е ясно откъде ще дойдат.“

В книгата си "Популационната бомба" от 1968 г. (написана в съавторство със съпругата му Ани Ерлих), ученият първоначално прогнозира, че краят на цивилизацията ще настъпи през следващото десетилетие поради широко разпространен масов глад, на който икономиката и ресурсите няма да могат да смогнат.

От CBS сами казват, че тези анализи на биолога са се доказали като грешни в годините. Но отбелязват.

„Опасността, за която Ерлих предупреди света през 1968 г., а именно че пренаселеността ще предизвика масов глад по света, не се оказа вярна. Зелената революция нахрани света. По-късно през същата година обаче той написа и че топлината от парниковите газове ще разтопи полярния лед, а човечеството ще завладее дивата пустош в търсене на условия за живот. Днес хората са превзели над 70% от сушата на планетата и са изразходили 70% от сладката вода“, отбеляза водещият Пели във въпросното новогодишно предаване.

В него е включен и коментар от колегата на Ерлих, биолога Тони Барноски, който твърди, че няма учен, който да заяви, че „не сме изправени пред опасност от изчезване“.

„Бях разтревожен. Все още съм разтревожен. Всичките ми колеги са разтревожени“, заявява Ерлих в ефир.

И настоява на тезите си, че оптималното световно население е под 2 млрд. души. В коментарите на Ерлих присъстват и "политически" размишления - като това “богаташите, които в момента управляват глобалната система – и които всяка година организират срещи на унищожителите на света в Давос – едва ли ще позволят това да се случи”.

Пол Ерлих работи в Станфордския университет от 1959 г. и е президент на организацията Millennium Alliance for Humanity and the Biosphere, която е ангажирана с темата за “намаляване заплахата от унищожителен колапс на цивилизацията”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Издирват 20-годишен студент от Пловдив

Полицията издирва 20-годишния студент Мартин Георгиев, изчезнал безследно в Стара Загора

12:21 - 28.01.2023

Западните танкове и предимствата, които Украйна ще получи с тях

Украйна много скоро ще има нови попълнения към арсенала си. Какво означават те на фронта?

12:00 - 28.01.2023

Макрон ще "продължи да говори" с Русия въпреки критиките

Макрон е един от малкото западни лидери, които все още си говорят с Москва.

10:20 - 28.01.2023

Протести в САЩ след нов случай на брутално полицейско насилие

В смущаващо видео се вижда как полицаи удрят 29-годишния афроамериканец Тайър Никълс, който впоследствие умира от раните си

09:06 - 28.01.2023

"Януари" на Андрей Паунов - между черното и бялото, известното и неизвестното

Самуел Финци го описва като месецът на замръзнало положение от 30 г.

07:57 - 28.01.2023

Млада жена от Варна е убита и захвърлена в стара септична яма от приятеля си

Полицията във Варна разкри тежко престъпление, докато НС умуваше над Закона за защита от домашно насилие

18:36 - 27.01.2023

ДБ и ПП поведоха битка срещу пренаписания Изборен кодекс в КС

71 депутати атакуваха обезсмислянето на машинния вот

18:12 - 27.01.2023

Nexo отрече да дължи пари на НАП и уличи министъра на финансите в манипулация

Компанията вече е платила дължимото ДДС и е с чисто досие в НАП към днешна дата

17:32 - 27.01.2023