Андрю Тейт се е свързвал с тийнейджърки в Instagram. Една от целите му се оказва дъщеря на румънски политик

Арестуваният инфлуенсър Андрю Тейт и брат му Тристан са се свързвали с непълнолетни момичета в социалните мрежи в опит да се сближат с тях, като са им изпращали предимно едни и същи съобщения. Сред девойките се оказва и дъщеря на виден румънски политик, а историята ѝ разказва британската обществена медия BBC.

Дария Гуса е на 16 години и все още е ученичка, когато получава лично съобщение в Instagram от Андрю Тейт, който е с почти 20 години по-възрастен от нея.

"В него той ми пишеше само "Румънско момиче" и беше сложил няколко емотикона. Бях объркана, защото имах само 200 последователи, а акаунтът ми беше поверителен", разказва Дария, която по това време живее в родината си Румъния.

Тя споделя, че в профила ѝ е имало достатъчно информация, по която всеки може да разбере, че е тийнейджърка и все още ходи на училище.

"Беше очевидно, че съм още в гимназията. Според мен той просто се опитваше да намери момичета, които са възможно най-невинни или наивни", допълва тя.

Дария е дъщеря на видния румънски политик и журналист Козмин Гуша - бивш член на Румънската камара на депутатите (долната камара на румънския парламент - б.р.). Тя така и не отговаря на съобщението на Тейт, но казва, че някои от нейните приятелки в Румъния също са получили съобщение от интернет звездата и са решили да му отговорят.

В момента Андрю и Тристан са задържани в Румъния, докато полицията ги разследва по обвинения в изнасилване, трафик на хора и създаване на организирана престъпна група - твърдения, които двамата мъже отричат.

Прокурорите посочват, че братята са използвали метода "любовник", с който са вербували жени, като са ги съблазнявали и лъжели, че искат връзка с тях. След това жените са били отвеждани в имоти в покрайнините на Букурещ и чрез физическо насилие и психическо сплашване са били сексуално експлоатирани. Те са били принуждавани да създават порнографско съдържание за сайтове на социални медии, което, според прокурорите, е генерирало големи финансови печалби.

След като разказва за преживяването си, Дария казва, че много млади мъже са я обвинили в лъжа.

"Дори момчета, които познавах от гимназията, ме наричаха лъжкиня, защото казах, че съм получила съобщение от Андрю Тейт. Те обаче не намират нищо странно във всички останали твърдения", разказва тя.

Момичето обяснява, че много нейни връстници - най-вече мъже - боготворят 36-годишния инфлуенсър.

"Това е голям проблем, защото не можем да се събудим след 20 години с два милиона мъже като Андрю Тейт", казва Дария.

Габриела* има подобна история. Когато е на 17 години, братът на Андрю Тейт - Тристан, се свързва с нея в социалните мрежи. Съобщението му гласи: "Красива си".

"Знаех, че той пише това и на други момичета. Той винаги започва разговорите с една и съща реплика: "Красива си", обяснява Габриела.

Тя казва, че нейна приятелка получава абсолютно същото съобщение. В крайна сметка Тристан я кани да излязат с колата му на парти, но Габриела отказва.

Скрийншоти от разговора им в социалните мрежи, видяни от BBC, показват, че комуникацията между тях е приключила внезапно, след като Габриела публикува видео за Тейт в профила си.

"Важните хора никога няма да искат да ти пишат, ако видят, че правиш такива неща. Просто те предупреждавам най-приятелски", се казва в едно от последните съобщения на Тристан.

Макар да няма нищо незаконно в това братята Тейт да се свързват с момичета на 16 или 17 години онлайн или да ги канят на среща, историите на тези млади жени показват, че двамата мъже използват сходен метод, за да започнат комуникация с жени. Разговорите са се провеждали във времето, когато Андрю и Тристан все още са имали профили в повечето социални мрежи. Акаунтите им в редица платформи като Instagram, YouTube и Facebook са блокирани заради разпространение на реч на омразата.

BBC не е успяла да провери независимо автентичността на съобщенията, които братята са изпращали, но има отправено запитване към техния адвокат.

Междувременно разследването на румънските прокурори срещу Тейт продължава. В петък съдът удължи срока на задържане на обвиняемите и сега те ще останат в ареста поне до 27 февруари.


*Името на Габриела не е истинското ѝ, тъй като момичето е пожелало анонимност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024