Анджело Бадаламенти: музикалното сърце на Twin Peaks Снимка: © Getty

Ерик Уайнър пише в книгата си "Човек търси Бог", че смъртта е като басейн, който всички се опитваме да не виждаме, но в който всички в един момент, неминуемо, попадаме.

Снощи на 85 години към басейна тръгна Анджело Бадаламенти: композиторът, който вдъхна музикален живот на култовия сериал Twin Peaks. И човекът, който твори наред с Дейвид Линч в най-големите му филми: "Мълхоланд драйв", "Диво сърце", "Синьо кадифе" и др.

Бадаламенти е роден в Бруклин, Ню Йорк, и получава музикалното си образование в "Дайкър Хайтс", където след това работи 5 години като учител по музика. Същевременно прекарва летата си като пианист на представления и пише песни за изпълнители като Дейвид Боуи, Нина Симон, Пол Маккартни, Майкъл Джексън, Нанси Уилсън, Долорес О'Риърдън ( The Cranberries) , Лайза Минели др.

Баща му е от Сицилия и е бил собственик на магазин за риба, а музикалната жилка в рода идва от чичо му, Вини Бадале, който е свирил на тромпет в оркестрите на Бени Гудман и Хари Джеймс. Като тийнейджър малкият Анджело свири на пиано и валдхорна в училищния оркестър, преди да получи пълна стипендия за Eastman School of Music в Ню Йорк. Първите си композиции пише под името Анди Бадале.

Първата си работа в киното Бадаламенти получава във филма "Войната на Гордън" през 1973-а, като на следващата година озвучава криминалната драма "Закон и безредие" на чешкия режисьор Иван Пасер.

Иконичното партньорство на Бадаламенти с Линч започва от филма "Синьо кадифе", където той е нает първоначално за вокален педагог на кино легендата Изабела Роселини. В характерния си стил, Линч изисква от Бадаламенти да напише мелодия, "която се носи като приливите и отливите на океана".

Бадаламенти пише музиката към филма и написва песента "Mysteries of Love“, а ако сте гледали филма, може би помните, че той се появява в сцената в пиано бара. Това е началото на едно дългогодишно приятелство и партньорство, което дава на феновете на киното и музиката часове на смисъл и качествено преживяване.

Композиторът получава "Грами" за темата си към сериала Twin Peaks. През годините има номинации за "Златен глобус", "Еми", "Сезар" , БАФТА. Toй е отличен за цялостно творчество от Годишните световни награди за саундтрак, както и с приза "Хенри Манчини" на Американското дружество на композиторите, авторите и издателите.

Саундтрак албумът на Twin Peaks става златен в 25 държави.

"Заедно създадоха музика, която често беше толкова спокойна и красива, колкото водопада, който виждаме в началните надписи на сериала. Музиката струеше от всяка пора на продукцията, независимо дали гледахме как някой танцува, проверявахме представление в Roadhouse или откривахме тялото на Лора Палмър, увито в чувал.", пише Майкъл Тедър в Esquire през 2017 г.

А ето как самият Бадаламенти разказва как е написал темата на Лора Палмър:

Светъл да е пътят му нагоре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024