Анимацията на Теодор Ушев "Физика на тъгата" по едноименния роман на Георги Господинов влезе в късия списък с фаворити за номинация за "Оскар" в категорията "късометражен анимационен филм". 

Българското предложение, продуцирано от Националния филмов борд на Канада, е едно от десетте заглавия, които преминават в следващия квалификационен етап преди наградите. "Физика на тъгата" се конкурираше с още 91 филма от цял свят. 

Историята на романа разказва за изгубената младост и живота на емигранта, който търси истината за себе си на чужда територия. Филмът на Ушев е анимиран с помощта на енкаустична техника - восъчна живопис, в която боите се смесват с разтопения восък, нанасят се върху хартията и се "раздвижват" чрез повторно загряване на повърхностния слой. Разказът е озвучен от актьора Росиф Съдърланд; неговият баща Доналд Съдърланд също участва с кратка роля зад кадър във "Физика на тъгата". 

Филмът получи признание от журито на Международния филмов фестивал в Торонто, където направи своята премиера през септември 2019 г. "Физика на тъгата" спечели наградата за най-добър канадски анимационен филм на годината от фестивала Les Sommets du cinema d'animation. 

Това е вторият съвместен проект на Теодор Ушев и Георги Господинов след успеха на късометражния "Сляпата Вайша" от 2016 г. 8-минутната продукция, озвучена с музиката на Никола Груев - Котарашки, стигна до номинация за "Оскар" в своята категория. 

Окончателният списък на 5-те номинирани филма ще бъде обявен на 13 януари 2020 г. "Физика на тъгата" ще се бори за последната квалификация със следните заглавия:

- Dcera (Daughter) - Дария Кашчеева (Чехия); 

- Hair Love - Матю Чери, Евърет Даунинг младши, Брус Смит (САЩ)

- He Can't Live without Cosmos - Константин Бронзит (Русия)

- Hors Piste - Лео Брюнел, Лорис Кавалие, Камий Жалабер, Оскар Мале (Франция)

- Kitbull - Розана Съливан (САЩ)

- Memorable - Брюно Коле (Франция)

- Mind My Mind - Флоор Адамс (Холандия) 

- Sister - Сики Сонг (САЩ) 

- Ungle Thomas: Accounting for the Days - Регина Песоа (Канада, Франция, Португалия)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: