Антикорупционният фонд уличи Делян Добрев и фирма на родителите му в схема с ТЕЦ, свързан с Ковачки

Ново разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) уличава депутата от ГЕРБ Делян Добрев в предполагаем конфликт на интереси покрай доставки на дървесни суровини от фирмата на родителите му "Визьор" до ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, свързван с енергийния бизнес на Христо Ковачки.

АКФ са изпратили сигнал до прокуратурата, Министерството на околната среда и водите, както и до КПКОНПИ заради данни, според които централата е плащала на "Визьор" по фактури за доставки на биогориво - с евентуална умисъл да спести от размера на плащанията си за генерирани въглеродни емисии.

В същото време Делян Добрев е сред най-активните защитници на удължаването на срока за експлоатация на въглищните централи в Маришкия басейн и настоява за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост пред ЕК - което би било в интерес и на засегнатата ТЕЦ.

Основното съмнение в репортажа на АКФ е, че "Марица 3" е отчитала нереални доставки на дървесен чипс (раздробен дървен материал) от "Визьор" с количества, каквито производителят не може да генерира за месец, като се лансира предположението, че парите към фирмата на семейство Добреви може да са скрити плащания за лобизъм.

Самият Добрев реагира след публикуването на разследването, като обвини АКФ във "внушения и манипулации".

  • "Поръчка е! Знам и името на поръчителите! Целта - да ми затворят устата, но няма да стане! Стоя зад всяка своя позиция, която съм защитавал в комисията по енергетиката! Само един детайл като за начало, ако имах частен интерес, щях да искам централите да работят на дървесен чипс, а не на въглища? Но за това се иска акъл, който авторите или няма , или не се вързва с поръчката", пише той във Facebook-профила си и заплашва със съд.
  • В свои писмени отговори до АКФ Добрев директно уличава бившия министър на околната среда и водите от "Зелено движение" Борислав Сандов в "разпространение на сплетни" (вижте по-долу).

Какво се твърди в разследването на АКФ?

Репортажът тръгва от проверка на Регионалната дирекция по горите в Кърджали заради сигнал, че в ТЕЦ Марица 3 е доставена предполагаема незаконно отсечена дървесина, която няма превозни билети.

При проверката в централата инспекторите са получили 8 фактури, според които "е доставен дървесен отпадък от фирма "Визьор" ООД", се казва в материала. Собственици и управители на дружеството са Александър и Златка Добреви, родители на депутата и бивш министър на енергетиката от ГЕРБ.

Според фактурите, за които не е ясно от какъв период от време са, "фирмата е предоставяла средно около 3000 тона дървесен чипс месечно" на ТЕЦ "Марица 3". Дървесният чипс е материалът, от който се произвеждат пресованите пелети.

Проверката на АКФ в отчетите на "Визьор" обаче показва съмнения за разминаване между декларираната покупка на суровина (11 000 тона дървесина за цялата 2022 г.), декларирания обем на основното производство на пелети (около 2 600 тона на месец, според сайта на фирмата), и предполагаемата стока, продадена на ТЕЦ-а.

АКФ са влезли в един от цеховете на "Визьор" в село Сушево със скрита камера, като са се представили за потенциални клиенти на дървесен чипс за детски площадки.

Работниците от фирмата обаче твърдят, че произвеждат само пелети.

В записа "под прикритие" не се споменава нищо повече за "дървесен чипс" - в разговора работниците казват, че единственият дървесен отпадък от системата им са кори, които не се продават, а хората ги използвали за собствени нужди.

Какво отговарят от фирмата на родителите на Делян Добрев

От фирмата "Визьор" са изпратили отговори на въпросите на АКФ, в които твърдят, че три поредни години са извършвали доставки в ТЕЦ Марица 3 на "дървесен чипс, който представлява произведена продукция в обектите на дружеството и не е дървесен отпадък" .

Пратките се заявявали по телефона за съответния месец и се извозвали до ТЕЦ-а с лицензиран нает транспорт.

От справката става ясно, че през 2020, 2021 и 2022 г. "приходите (на фирмата) от дървесен чипс за ТЕЦ "Марица 3" са 33,9% от общите приходи на "Визьор" ООД съгласно годишните отчети за приходи и разходи".

"Визьор" и "Марица 3" не са имали сключени договори за доставка, а са работили по заявки.

От началото на 2023 г. обаче "няма осъществени доставки на дървесен чипс и няма заявени количества" - не става ясно защо.

От "Визьор" уточняват, че никога не са извършвали доставки на дървесни отпадъци, а само на произведена продукция. Заради тази формулировка на въпроса, те не отговарят и какво е общото количество "дървесен отпадък", което са доставяли на ТЕЦ "Марица 3" през 2022 (явно от АКФ са искали да разберат количеството дървесен чипс - б.р.).

Не отричат и не потвърждават изрично информацията на АКФ за "средно по 3000 тона дървесен чипс на месец".

Какво казват от ТЕЦ "Марица 3"

Централата се позовава на търговска тайна, като отказва да разкрие кои са доставчиците ѝ на дървесина за горене и какви количества се получават периодично.

Оттам обясняват, че разрешителното им позволява да горят "слама от житни растения, дървесен чипс, дървесни кори, както и остатъци от мебелната индустрия", които са "биомаса тип суровина, а не отпадък".

Не отговарят и на въпроса какво е общото количество "дървесен отпадък, доставен от "Визьор" ООД" - както е формулирано в писмото (сходен отказ на информация от фирмата-доставчик).

Отговорите на Делян Добрев

Депутатът от ГЕРБ отказва да дава обяснения за договорите на фирмата на родителите си, като пояснява, че не е собственик или управител на дружеството.

Той твърди още, че "Визьор" ООД е "най-големият производител на дървесен чипс и пелети в южна България" и има стотици доставчици и клиенти. От публичната информация за дружеството се вижда, че то се рекламира като производител на пелети, а не на суровината за създаването им.

"Категорично нямам никакъв конфликт на интереси, дори и да има такива договори", заявява Добрев в писмото до АКФ.

Той твърди, че настояването за предоговаряне на ПВУ и това, че е против 40% намаляване на емисиите от централите на въглища няма връзка с частния интерес на фирмата на неговите баща и майка, който бил "по-скоро обратният" - "да има ограничения за емисиите, защото това ще означава по-голям дял на биомасата като горивна компонента в централите, или просто казано повече бизнес за фирми като "Визьор" ООД".

"И тъй като ми се струва, че поставяте под съмнение моя интегритет, искам да ви дам още един пример. "Визьор" ООД е доставчик на пелети за веригите в България", пише Добрев, явно имайки предвид хранителните хипермаркети. "Въпреки това, след като се разбра от служебния кабинет за 100 и над 100% надценки на веригите, аз публично настоях държавата да се намеси и да обяви "война" на веригите. Разбирате, че това е в ущърб на частния интерес на "Визьор" ООД, но защитава обществения", обяснява още той.

На финала той изпраща "много поздрави на Борислав Сандов, който разпространява въпросните сплетни".

АКФ са адресирали и въпроси до Христо Ковачки, като получават следния отговор: "Не съм запознат с доставчиците на биомаса на ТЕЦ Марица 3 - Димитровград. Познавам Делян Добрев като публична личност. Подкрепям всички опити на българските централи да горят биомаса и други нискоемисионни горива, което е основата на зеления преход".

Добрев твърди, че "не познава Христо Ковачки и няма никакви отношения с него", а като министър през 2012-2013 г. е искал скъпите централи, които се свързват с него, да бъдат изключени от енегрийния миск за регулирания пазар.

"В последните 10 г. тези централи продават на свободния пазар своята електроенергия и държавата няма ангажименти към тях", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024