Антон Хекимян vs Венелин Петков: Намесата на ГЕРБ в bTV взриви скандал между двамата бивши директори "Новини"

Антон Хекимян и Венелин Петков - двамата последни директори на Новините в bTV - се впуснаха в тежък задочен спор с взаимни обвинения в допускане на политически натиск от страна на ГЕРБ.

Поводът беше интервю на Петков и бившият мениджър новини в Нова ТВ Дарина Сарелска в "Свободна Европа". В него той описва как ГЕРБ са опитвали да оказват влияние върху редакционната независимост на телевизията.

Петков посочва конкретно Антон Хекимян като единствения журналист в bTV, на когото Бойко Борисов се е съгласявал да дава интервю - и то с ултиматуми.

"Винаги се е стигал до това да направим компромиса да е Антон Хекимян, защото иначе нямаме интервю с премиера... Наложи се продуцент да следи дали Хекимян няма нарушения на журналистическата етика в неговите интервюта. Защото освен залитания по отношение на ГЕРБ имаше и патриотарски залитания по отношение на популистични идеи и персонажи", казва Петков.

  • Венелин Петков беше директор "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV от 2014 до края на 2020 г. През това време Хекимян стана водещ на сутрешния блок на медията, а през декември 2020 именно той замени Петков на поста му при рокада в ръководството.
  • Антон Хекимян остана директор на новините в bTV до септември 2023, когато изненадващо се оказа кандидат за кмет на София от ГЕРБ. Не успя да стигне до балотаж, но като водач на партийната листа успя да влезе в Столичния общински съвет.

Три дни след обвиненията на Венелин Петков - Хекимян реши да реагира с контраобвинения, без по същество да отрича твърденията на бившия си колега.

"Венелине, кажи си... Всичко си кажи, защото доста спестяваш! Кажи си как усмихнат като комсомолски секретар и приведен доземи, в качеството си на шеф на новините на bTV, лично ми водеше Борисов в студиото преди интервю. Венелине, кажи си", пише бившият водещ на сутрешния блок на bTV.

Антон Хекимян оставя без никакъв коментар други сериозни критики по негов адрес, които Петков и Сарелска отправиха.

Петков направи ясна разлика между периода, в който той е бил директор, спрямо следващото ръководство заради съгласието с условията, налагани от ГЕРБ.

Конкретният пример беше практиката на Бойко Борисов да се включва в предаванията на големите медии епизодично, по своя инициатива и без да отговаря на други въпроси, освен да обяви лична позиция по дадена тема:

  • "Диалогичният формат, какъвто трябва да съществува в полза на зрителя, беше убит. По времето, когато аз бях директор, наблюдавахме точно обратното. Пълен блокаж от страна на функционерите на ГЕРБ, министрите на ГЕРБ и неговия лидер. В ефирите на публицистичните предавания на БТВ - не идват, не изпращат представител, сърдити са и по никакъв начин не желаят да отговарят на въпроси. На живо или на запис, няма значение", каза Петков.
  • Той разказва, че в медиите има "човек за връзка" - разпознат от ГЕРБ и ползващ се с доверие.
  • "Не бих нарекъл троянски кон, но той (без да посочва име, б.р.) е човекът, който вдига телефона, очевидно се казва "Г-н Борисов иска да се включи веднага" и този човек казва "Добре".
  • Петков уточнява, че няма как това решение да се вземе от редови продуцент или репортер - а от ниво "изпълнителен продуцент", отговарящ за ефира.
  • "По мое време не е имало такъв човек. Бяхме прекратили тази практика, имаше обратното - отказ от функционери на ГЕРБ да участват в предавания", каза още Петков.

Петков направи неуспешен опит да спечели конкурса за генерален директор на БНТ през 2022 г. При гласуването той получи два гласа в СЕМ, но това не му беше достатъчно за мнозинство. Бившата репортерка в bTV и настоящ член на регулатора Габриела Наплатанова отказа да го подкрепи и гласува "Въздържал се".

В същото интервю пред "Свободна Европа" Дарина Сарелска споменава конкретно Антон Хекимян, като казва, че съмненията за предполагаемите му отношения с ГЕРБ "не са нови и не са скорошни".

Тя призна, че опити за вмешателство е имало не само от ГЕРБ, а и от други политици - но реакции от медийния регулатор има само в единични случаи.

"По мое време натискът... идваше по вертикалата, основно йерархично в структурата на Нова ТВ. После се оказа, че е много по-евтино и ефективно да имаш контакт на ниво конкретен журналист, който е авторитетен, има разпознаваемост. Много по-лесно е да имаш лоялиста Хекимян, който е водещ на сутрешния блок, отколкото да разчиташ, че ще звъннеш на някой на високо ниво и той ще предаде нататък", казва още тя.

Сарелска напусна поста си в Нова ТВ през лятото на 2017, няколко месеца след друг публичен скадал, в който журналистът Васил Иванов я нарочи за "системно спиране на разработки". На свой ред тя обвини Иванов в "порочна журналистика". Петков напомни, че тогава Слави Трифонов беше решил да даде ефира на шоуто си по bTV за интервю само с Васил Иванов, което обаче беше спряно - с личната намеса на тогавашния изп. директор Флориан Скала, според Венелин Петков, за да не допусне замесването на медията в "ченгеджийска игра".

Тя определя Хекимян като "любимец на Иван Гешев и Сотир Цацаров", като заявява, че сходни предпочитания от страна на прокуратурата е имало спрямо друг журналист в Нова ТВ - Диана Найденова.

Сарелска уточнява, че няма лично впечатление от предполагамите непрофесионални контакти на Хекимян с ГЕРБ, но допуска, че доверието на Борисов в него "не се е изградило за една нощ" с оглед на номинацията му за кмет.

Сблъсъкът между Петков и Хекимян се случва на фона на серия от сериозни промени в управлението на bTV в последните три месеца. Към момента още няма титуляр на поста директор Новини. Тази функция временно се изпълнява от германския главен изпълнителен директор Ралф Бартолайт.

Както Петков обаче разказа - отговорниците за журналистическото съдържание в bTV имат проблем с комуникацията с корпоративното ръководство в чужбина, което не си дава сметка за състоянието на политическия живот в страната.

"(Водеше се) Постоянна битка, тежка, непрекъснато се оказва натиск като водеща медия да имаш интервю с ключов фактор - президент, премиер. Когато го нямаш, защото си настоял интервюто да се проведе от друг журналист, а не от избрания любимец, чисто корпоративно започват да ти се задават въпроси от хора, които не са част от нашата реалност. Те са чужденци, донякъде им е известно какво става в България, но не изцяло".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024