Снимка: © Unsplash

Сметната палата публикува одитен доклад, в който уличава АПИ в серия от сериозни нарушения при възлагането на дейности, свързани с тол системата.

Поддръжката на системата, която е оценена на близо 118 млн. лв., е възложена на "Капш трафик солюшънс" ДЗЗД по процедура "договаряне без предварително обявление", но това е станало в нарушение на закона според Сметната палата.

Договорът е подписан в края на декември 2020 г. и е за срок от 5 години.

Одитът показва, че не са установени обективни технически причини, които да са наложили възлагането на поддръжката върху компанията, изградила самата система.

"Тол системата е проектирана и създадена като софтуер с отворен код и на възложителя са предадени изходният програмен код и техническата документация. Това не доказва липса на конкуренция на определения изпълнител, дължаща се на технически причини и дава основание за формиране на оценка за незаконосъобразност на избора на процедура на посоченото правно основание. Не може да бъде установено с достатъчна степен на сигурност начинът на изчисляване на прогнозната стойност 117 900 хил. лева без ДДС на обществената поръчка, както и определянето на прогнозните единични цени и количества дейности", се казва в информацията на Сметната палата.

В доклада се посочва, че техническата спецификация по договора не е била публикувана публично (в нарушение на закона) и не е предоставена и на одитния екип. Тя е стигнала до Сметната палата едва след изпращането на искане от председателя на институцията до АПИ. Липсата на публично достъпно копие на кода и документацията всъщност се оказва единствената причина, поради която АПИ решава, че няма конкуренция и избира изпълнителя без състезателна процедура.

Нито една от проверените от Сметната палата процедури за тол системата не е била включена в план-графика на обществените поръчки на АПИ за съответната година, а с тях се ангажира значителен финансов ресурс на възложителя. Това се отнася и за посочената по-горе процедура „договаряне без обявление“, при която в нарушение на ЗОП и е сключен съществен по стойност договор.

Одитът е показал още, че "прилаганите контролни дейности при възлагането на обществените поръчки са неефективни и не са предотвратили установените несъответствия и нарушения" във връзка с изграждането и поддръжката на тол системата.

Докладът в частта му за установените нарушения на процедурите в областта на обществените поръчки се изпраща на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки, а в частта за нарушенията на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки - на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Одитният доклад е изпратен и на председателя на УС на АПИ и министъра на регионалното развитие и благоустройството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени