Apple е на крачка от мечтата за собствен модем в iPhone

iPhone 16, който се очаква на пазара през 2024 г., вероятно ще е първият смартфон със собствен 5G модемен чип на Apple. Или поне това стана ясно от думите на Кристиано Амон, главният изпълнителен директор на Qualcomm, която в момента произвежда компонента за технологичния гигант.

По време на Световния мобилен конгрес в Барселона Амон каза, че Apple не фигурира в плановете на производителя на чипове за догодина. По думите му двете компании не са обсъждали поръчки за модеми през 2024 г.

„Това е тяхно решение“, заяви Кристиано Амон.

Apple от години използва модемни чипове на Qualcomm – радиочипове, които осигуряват мобилна връзка за пренос на данни. Най-новите модели iPhone 14 също си служат с такива, въпреки че гигантът от Купертино от няколко години работи усилено за еманципацията си от дългогодишния си доставчик.

През 2019 г. Apple закупи бизнеса с модеми на Intel и имаше спекулации, че още тази година ще започне да използва собствени части. Самите Qualcomm бяха казали на инвеститори през 2021 г., че не очакват да предоставят модеми за iPhone през 2023 г. След това обаче производителят на смартфони отложи раздялата с още 12 месеца.

Иначе дългогодишните отношения между двете компании са изпъстрени с трудности и тежки съдебни спорове. Производителят на iPhone обвини Qualcomm, че използвала незаконни практики, за да държи монопол на пазара на модемните чипове. Qualcomm пък заяви, че Apple ползва нейните технологии, без да ѝ плаща.

Последва отказът на Qualcomm да продаде чипове на Apple за iPhone XS и XR и старт на съдебен процес на стойност няколко милиарда долара.

Планът на Apple бе временно да премине от модеми на Qualcomm към такива на Intel, докато работи върху собствения си дизайн на радиочипове. Той обаче се сгромоляса, когато Intel обяви, че излиза от бизнеса с 5G модеми за смартфони. Тъй като щяха да минат няколко години, преди собственият дизайн на чиповете на Apple да бъде готов, това остави компанията без друг избор, освен да се помири с Qualcomm. Така бързо се стигна до извънсъдебно споразумение. А за да ускори работата по собствения си 5G модем, Apple купи ресорното подразделение на Intel.

Пълното скъсване на отношенията с Qualcomm обаче не е толкова просто. Постигнатото през 2019 г. споразумение включва шестгодишна сделка за лиценз и договор доставка на чипове за няколко години. Освен модемни чипове, Apple използва в iPhone 14 и решения на компанията за възможностите за сателитна комуникация в извънредни ситуации (Emergency SOS).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023