Apple е на крачка от мечтата за собствен модем в iPhone

iPhone 16, който се очаква на пазара през 2024 г., вероятно ще е първият смартфон със собствен 5G модемен чип на Apple. Или поне това стана ясно от думите на Кристиано Амон, главният изпълнителен директор на Qualcomm, която в момента произвежда компонента за технологичния гигант.

По време на Световния мобилен конгрес в Барселона Амон каза, че Apple не фигурира в плановете на производителя на чипове за догодина. По думите му двете компании не са обсъждали поръчки за модеми през 2024 г.

„Това е тяхно решение“, заяви Кристиано Амон.

Apple от години използва модемни чипове на Qualcomm – радиочипове, които осигуряват мобилна връзка за пренос на данни. Най-новите модели iPhone 14 също си служат с такива, въпреки че гигантът от Купертино от няколко години работи усилено за еманципацията си от дългогодишния си доставчик.

През 2019 г. Apple закупи бизнеса с модеми на Intel и имаше спекулации, че още тази година ще започне да използва собствени части. Самите Qualcomm бяха казали на инвеститори през 2021 г., че не очакват да предоставят модеми за iPhone през 2023 г. След това обаче производителят на смартфони отложи раздялата с още 12 месеца.

Иначе дългогодишните отношения между двете компании са изпъстрени с трудности и тежки съдебни спорове. Производителят на iPhone обвини Qualcomm, че използвала незаконни практики, за да държи монопол на пазара на модемните чипове. Qualcomm пък заяви, че Apple ползва нейните технологии, без да ѝ плаща.

Последва отказът на Qualcomm да продаде чипове на Apple за iPhone XS и XR и старт на съдебен процес на стойност няколко милиарда долара.

Планът на Apple бе временно да премине от модеми на Qualcomm към такива на Intel, докато работи върху собствения си дизайн на радиочипове. Той обаче се сгромоляса, когато Intel обяви, че излиза от бизнеса с 5G модеми за смартфони. Тъй като щяха да минат няколко години, преди собственият дизайн на чиповете на Apple да бъде готов, това остави компанията без друг избор, освен да се помири с Qualcomm. Така бързо се стигна до извънсъдебно споразумение. А за да ускори работата по собствения си 5G модем, Apple купи ресорното подразделение на Intel.

Пълното скъсване на отношенията с Qualcomm обаче не е толкова просто. Постигнатото през 2019 г. споразумение включва шестгодишна сделка за лиценз и договор доставка на чипове за няколко години. Освен модемни чипове, Apple използва в iPhone 14 и решения на компанията за възможностите за сателитна комуникация в извънредни ситуации (Emergency SOS).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024