Виж снимките

Защо "Граф Игнатиев" изпусна шанса да се превърне в първата споделена улица в България? Как се създава проект за лаборатория на Антарктида? Възможно ли е саниране на блокове, което не само да не отблъсква, а да привлича погледите с изчистен и жив дизайн? За десета поредна година WhАТ Association прави класация на най-забележителните събития - положителни и отрицателни - в архитектурния живот на България. 

От най-добрите нови "тихи сгради, които обиковено остават незабелязани" и "малките добри изключения, които се надяваме да станат норма" през най-важните архитектурни конкурси на годината, интересните професионални книги, издадени по цял свят, до антинаградата "Градски бъг на годината" - класацията на WhatA обикновено представлява точен поглед върху промените в градската среда и мисленето за архитектура през изминалата година. 

В категорията "Тенденция на годината", например, авторите на класацията са включили вълната от включване на архитекти в политическия живот през листите за общински съветници и кметове на местните избори. "Новият архитектурен популизъм" отчита появата на недомислени проекти за промяна на ключови пространства в София, които понякога карат собствените им автори да се разграничат от грешките си. 

Двете категории, които вероятно предизвикват най-голям интерес, са "Сграда на годината" и по-генерализираният й антипод "Градски бъг", където попадат "лошите поправими и непоправими неща в града". 

Годишните награди се връчват от 2010 г., като номинациите се определят от членовете на WhATA. Кандидатите за наградите бяха обявени на 27 декември, до края на януари 2020 г. всеки ще може да гласува за наградите на публиката, а победителите ще станат ясни на 17 февруари. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети