Артист пресъздаде картина на Клод Моне с 650 000 блокчета Lego Снимка: © OKNO Studios

Китайски визуален артист пресъздаде прочутите "Водни лилии" на френския импресионист Клод Моне. Но не на платно с бои и четка, а с блокчета от детски конструктор.

Произведението, озаглавено "Водни лилии №1“ ще е част от изложбата на световноизвестния Ай Уейеуей в Музея на дизайна в Лондон. Творбата на китаеца е направена от 650 000 блокчета от датската марка за конструктори Lego. Цветовете са 22. Тя е широка около 15 метра и освен че е най-голямото произведение на Уейеуей, "построено" с Lego, това ще бъде и първо голямо представяне за 65-годишния артист от 8 години насам, казват от музея.

В оригиналния шедьовър на живописта Моне изобразява едно от езерата с лилии в градините на дома си в градчето Живерни, близо до Париж. Картината е една от поредицата езера с лилии, по които художникът се увлича. Все пак, въпреки че творбите му се възприемат като почит към естествената природа, езерото и градините, които Моне рисува, са проектирани и оформяни от него в началото на 20-ти век. Французинът дори успява да отклони частично близката река Епте, за да завърши свой идеализиран пейзаж.

,,При пресъздаването на известната картина, Ай Уейеуей цели да предизвика идеите за реалност и красота. Маслените щрихи са заменени с деперсонализирания език на индустриалните части на конструктора“, казва главният куратор на музея Джъстин Макгуирк. „Подобните на пиксели блокове представят съвременните дигитални технологии, които са в центъра на съвременния живот, включително и как изкуството се разпространява в съвременния свят”.

Китаецът усилва цветовете в сравнение с оригинала. Произведението му пристига в музея под формата на 10 предварително сглобени панела.

Артист пресъздаде картина на Клод Моне с 650 000 блокчета Lego -  Ай Уейуей, "Водни лилии"

"Водни лилии №1“ включва и тъмно парче, което е препратка към подземие в региона Синдзян, където Ай и баща му - поетът Ай Цин - живеят в принудително изгнание през 60-те години на миналия век.

От една страна Ай Уейуей персонализира творбата, като вмъква вратата на дома си от детството, от друга, го я обезличава - с използването на индустриален език чрез блокчета Lego. Това е монументално, сложно и въздействащо произведение. Горди сме, че музеят е домакин на изложбата.", казва Макгуирк.

През годините Уейуей ползва набор от материали в инсталациите и концептуалните си произведения - от керамика, дърво и порцелан до фотографски ленти, филми дори и намерени предмети на улицата. В края на първото десетиление на 21 век артистът добавя и блокчета Lego към изразните си средства.

Цветните му прецизни творби включват стотици портрети на политически затворници и изгнаници, които представя в изложба през 2014 г. През следващата година Уейуей влиза и в новините, когато Lego отказва да изпълни поръчка за блокчета, заявена от студиото му за нов проект - ход, който той описа като „цензура“. По-късно датската компания отменя решението си.

По време на спора фенове на Ай му изпращат свои собствени парчета от Lego конструктори - част от тях също ще бъдат показани в най-новата му изложба "Ai Weiwei: Making Sense" в Лондон - с инсталация, наречена "Untitled (Lego Incident)".

Изложбата ще включва и други инсталации в колосален мащаб. Сред тях е една с 200 000 порцеланови парчета от чайници от ерата на династията "Сонг" и хиляди фрагменти от личните скулптури на Уейуей, които са били унищожени, когато студиото му в Пекин бива разрушено от градските власти през 2018 г.

Ай Уейуей, визуален артист и активист

Мащабът на инсталациите на китайския артист е "смущаващ и вълнуващ", според главния куратор на музея в Лондон. „Зрителят е предизвикан да помисли - какво ценим и какво унищожаваме.“

„Ai Weiwei: Making Sense“ може да бъде видяна в Музея на дизайна в Лондон от 7 април до 30 юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024