Борба с "родилния туризъм" в Аржентина заради бременни рускини, пътуващи за гражданство Снимка: © Getty Images

Аржентинските власти предприемат мерки относно големия брой бременни жени от Русия, които след началото на войната в Украйна са започнали да пътуват до Буенос Айрес, за да родят. Това е и известен начин, по който те получават аржентинско гражданство за своите деца, като аржентинският паспорт е един от “най-безвизовите” паспорти в света.

Директорът на имиграционната служба на Аржентина Флоренсия Кариняно заяви в петък, че е започнало съдебно разследване срещу "доходоносния бизнес", който обещава аржентински паспорти за руските родители.

Само ден по-рано 33 бременни жени - всички в 32-ра и 34-та седмица от своята бременност, пристигнаха в страната. През последната седмица властите не са допуснали шест жени, които са се представяли за туристки. Някои от тях вече са започнали съдебни процедури, за да могат да влязат в Аржентина.

"Тези жени, които не са извършили престъпление, които не са нарушили нито един закон за миграцията, са незаконно лишени от правата си", заяви Кристиан Рубилар, който представлява три от шестте жени, задържани на международното летище в Буенос Айрес.

Рубилар казва, че жените са бременни и са дошли в Аржентина, за да "избягат от войната".

"В режима на Путин несъгласието с войната е достатъчно, за да отиде човек в затвора или членовете на семейството му да бъдат изпратени на фронтовата линия на битката", казва той.

През последната година в Аржентина са влезли 21 757 руски граждани, включително около 10 500 бременни жени от Русия, а "през последните няколко месеца броят им се увеличава", подчертава Кариняно. Според нея те неправомерно се възползват от ситуацията на войната.

Всеки, роден на аржентинска земя, получава незабавно гражданство, а раждането на дете в страната ускорява процеса на получаване и на гражданство за родителите.

В момента съдебната система разследва дали има някаква престъпна организация, която да вкарва руски жени в Аржентина. Въпреки че властите не казват защо подобна групировка би се занимавала с транспорта на бременни жени в страната, някои предполагат, че големият им брой се дължи на комбинацията от облекчения визов режим за руснаците и безплатното универсално здравеопазване, което южноамериканската страна предлага.

Властите подчертават, че нямат никакви проблеми с пристигането на руски граждани в Аржентина, но искат да се уверят, че те наистина имат планове да живеят в страната.

"Нямаме никакъв проблем с хора, от която и да е националност, които искат да дойдат да живеят в Аржентина, които искат да отгледат децата си тук, да инвестират в Аржентина. Проблемът е, че тези хора идват, раждат, заминават и не се връщат в Аржентина, а си тръгват с паспорт", каза Кариняно.

Аржентина е страна, която традиционно е отворена към имигрантите, но в имиграционните служби бяха повдигнати множество въпроси, след като в Словения бяха задържани трима руски шпиони с аржентински паспорти.

"Ако не започнем да контролираме на кого даваме паспорти, това, което ще се случи на нас, аржентинците, е, че ще започнат да искат визи навсякъде и другите държави няма да имат особено доверие към паспортите ни", каза Кариняно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024