Аржентина се отказа да влиза в БРИКС. Президентът не иска "да работи с комунисти" Снимка: © Getty Images

Новият крайнодесен президент на Аржентина Хавиер Милей официално спря планираното присъединяване на страната му към БРИКС - международната организация, в която участват Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка.

В писмо до лидерите на страните членки Милей казва, че решенията, взети от предишното правителство, са били преразгледани и моментът не е "подходящ" Аржентина да стане част от икономическия блок. Писмото е от 22 декември, но е публикувано в последния работен ден на 2023 г.

Това е поредната драматична промяна във външната и икономическата политика на новия президент. По време на предизборната си кампания Милей заяви, че "геополитическият ни съюз е със Съединените щати и Израел" и страната му не трябва да се "съюзява с комунистите". Той конкретно критикува Пекин - който е част от БРИКС.

Въпреки че преди да встъпи в длъжност Милей обеща да прекъсне връзките на Аржентина с основните ѝ търговски партньори - Китай и Бразилия, президентът все пак възприе по-умерена позиция. Той подчерта, че отказът за присъединяване към БРИКС не означава, че няма да се осъществява търговия със страните членки, и подчерта, че отношенията ще продължат.

Милей също така изрази готовност да проведе срещи с всеки един от петимата лидери.

Аржентина официално инициира процеса на членство по време на мандата на бившия президент Алберто Фернандес. Тя щеше да бъде приета в блока на 1 януари 2024 г., заедно с Египет, Иран, Етиопия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Групата БРИКС, към която в момента са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - обхваща повече от 40% от световното население и над 30% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Алиансът е икономически доминиран от Китай, на който се падат повече от 70% от общия БВП на блока.

Променящите се политически нагласи в Аржентина подчертават деликатността на нейната икономическа и политическа позиция, тъй като тя се бори да промени десетилетията на лошо икономическо управление. През ноември Милей спечели изненадващо на президентските избори с радикални обещания да реформира закъсалата икономика на южноамериканската страна.

Аржентина се бори с рязко покачващата се инфлация, която през последната година достигна около 150%. Страната трябва да се справя и с висок държавен дълг, а 40% от населението живее под прага на бедността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024