Асен Василев обвини ГЕРБ за концесията на "Росенец" в полза на "Лукойл" за "пари, колкото за 3 големи магазина в мол"

Бившият финансов министър Асен Василев обвини ГЕРБ за това, че са облагодетелствали "Лукойл Нефтохим" с 35-годишна концесия на пристанище "Росенец", която той оцени на "пари, колкото се наемат три големи магазина в мол".

"През 2011 г. това пристанище е дадено на концесия за 35 години за сумата от 1 млн. лв. В момента таксата е 1,5 млн. на година. Това е единственото пристанище, където петрол може да бъде разтоварен в страната. Един танкер е между 50 и 100 влакови композиции с гориво. Монополна точка за вход на петрол в страната е дадена на "Лукойл Нефтохим" за пари, колкото се наемат три големи магазина в мол", каза Василев.

Заедно с Кирил Петков, той се появи на пристанището край Бургас дни след като бившият енергиен министър Делян Добрев го призова на дебат по повод цените на газа и горивата.

Василев отново заяви позиция, че горивото в България се продава на сходни цени като в останалите държави в Европа, които ползват руски нефт - като Полша, Унгария и Румъния.

"Всички спекулации от ГЕРБ за цената на петрола и бензина са пълни спекулации, освен ако не смятате, че и Орбан краде едно левче", обяви той.

От ГЕРБ твърдят, че държавата не се възползва от златната си акция в "Лукойл Нефтохим" и допуска изкуствено надценяване на бензина и дизела с около лев на литър. Вариантите, с които партията на Борисов си представя да се реши този казус, обаче също са спорни - от създаване на държавно предприятие, което да изкупува нефт от Русия, да го внася и преработва само, и да го продава в конкуренция на "Лукойл", до налагане на допълнителен един акциз върху цената на бензин от руски внос.

Асен Василев репликира ГЕРБ с още обвинения - включително за това, че е допуснато пристанището "Росенец" да се наблюдава от един митничар на смяна и нарече пункта "още една приватизирана граница". Той коментира, че след засилването на контрола през 2021 г. "след 15 години "Лукойл" най-после плати печалба".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024