Бившият финансов министър Асен Василев обвини ГЕРБ за това, че са облагодетелствали "Лукойл Нефтохим" с 35-годишна концесия на пристанище "Росенец", която той оцени на "пари, колкото се наемат три големи магазина в мол".

"През 2011 г. това пристанище е дадено на концесия за 35 години за сумата от 1 млн. лв. В момента таксата е 1,5 млн. на година. Това е единственото пристанище, където петрол може да бъде разтоварен в страната. Един танкер е между 50 и 100 влакови композиции с гориво. Монополна точка за вход на петрол в страната е дадена на "Лукойл Нефтохим" за пари, колкото се наемат три големи магазина в мол", каза Василев.

Заедно с Кирил Петков, той се появи на пристанището край Бургас дни след като бившият енергиен министър Делян Добрев го призова на дебат по повод цените на газа и горивата.

Василев отново заяви позиция, че горивото в България се продава на сходни цени като в останалите държави в Европа, които ползват руски нефт - като Полша, Унгария и Румъния.

"Всички спекулации от ГЕРБ за цената на петрола и бензина са пълни спекулации, освен ако не смятате, че и Орбан краде едно левче", обяви той.

От ГЕРБ твърдят, че държавата не се възползва от златната си акция в "Лукойл Нефтохим" и допуска изкуствено надценяване на бензина и дизела с около лев на литър. Вариантите, с които партията на Борисов си представя да се реши този казус, обаче също са спорни - от създаване на държавно предприятие, което да изкупува нефт от Русия, да го внася и преработва само, и да го продава в конкуренция на "Лукойл", до налагане на допълнителен един акциз върху цената на бензин от руски внос.

Асен Василев репликира ГЕРБ с още обвинения - включително за това, че е допуснато пристанището "Росенец" да се наблюдава от един митничар на смяна и нарече пункта "още една приватизирана граница". Той коментира, че след засилването на контрола през 2021 г. "след 15 години "Лукойл" най-после плати печалба".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер