Асен Василев обвини ГЕРБ за концесията на "Росенец" в полза на "Лукойл" за "пари, колкото за 3 големи магазина в мол"

Бившият финансов министър Асен Василев обвини ГЕРБ за това, че са облагодетелствали "Лукойл Нефтохим" с 35-годишна концесия на пристанище "Росенец", която той оцени на "пари, колкото се наемат три големи магазина в мол".

"През 2011 г. това пристанище е дадено на концесия за 35 години за сумата от 1 млн. лв. В момента таксата е 1,5 млн. на година. Това е единственото пристанище, където петрол може да бъде разтоварен в страната. Един танкер е между 50 и 100 влакови композиции с гориво. Монополна точка за вход на петрол в страната е дадена на "Лукойл Нефтохим" за пари, колкото се наемат три големи магазина в мол", каза Василев.

Заедно с Кирил Петков, той се появи на пристанището край Бургас дни след като бившият енергиен министър Делян Добрев го призова на дебат по повод цените на газа и горивата.

Василев отново заяви позиция, че горивото в България се продава на сходни цени като в останалите държави в Европа, които ползват руски нефт - като Полша, Унгария и Румъния.

"Всички спекулации от ГЕРБ за цената на петрола и бензина са пълни спекулации, освен ако не смятате, че и Орбан краде едно левче", обяви той.

От ГЕРБ твърдят, че държавата не се възползва от златната си акция в "Лукойл Нефтохим" и допуска изкуствено надценяване на бензина и дизела с около лев на литър. Вариантите, с които партията на Борисов си представя да се реши този казус, обаче също са спорни - от създаване на държавно предприятие, което да изкупува нефт от Русия, да го внася и преработва само, и да го продава в конкуренция на "Лукойл", до налагане на допълнителен един акциз върху цената на бензин от руски внос.

Асен Василев репликира ГЕРБ с още обвинения - включително за това, че е допуснато пристанището "Росенец" да се наблюдава от един митничар на смяна и нарече пункта "още една приватизирана граница". Той коментира, че след засилването на контрола през 2021 г. "след 15 години "Лукойл" най-после плати печалба".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023