Асена Сербезова заплашва да съди здравния министър след обвинения за липсващите лекарства Снимка: © Getty

Бившият министър на здравеопазването в кабинета "Петков" Асена Сербезова заплаши действащия министър Христо Хинков със съд.

Причината са обвиненията на Хинков срещу предшественичката му за това, че е била в конфликт на интереси с фармацевтичния бизнес и е допуснала реекспорт на лекарства в условията на недостиг на българския пазар.

Поводът за сблъсъка между двамата е доклад от ДАНС, получен от Костадин Ангелов (ГЕРБ), според който в България се извършва недеклариран износ на дефицитни лекарства. Според данните на Ангелов, Сербезова е указала на Агенцията по лекарствата (ИАЛ) да се промени формулата за изчисляване на недостиг на лекарства, така че част от забранените за износ продукти да бъдат освободени.

Според нейната позиция - формулата е отговаряла на действащия закон, приет още през 2018, по времето на ГЕРБ.

В него се казва, че недостиг на лекарства има само ако се установи, че наличностите от съответния продукт са по-малко от 65% от необходимите количества за населението за период от 1 месец - изчислени на база средномесечно потребление през изминалите 6 месеца.

Сербезова отрича да е направила нарушение. Пред БНР тя обяснява, че е назначила одит на системата за проследяване и анализ на лекарствените продукти, изпълнен от "Информационно обслужване".

"Установи се, че формулата, по която се е изчислявал недостигът, е заложена от самото начало грешно. Няма формула на Сербезова, на Хинков или на Ангелов. Има една формула в закона. Когато на един министър му се докладва, че законът не е спазен, естествено, че най-логичното нещо е да се осигури неговото спазване".

Христо Хинков обаче обвинява Сербезова за това, че е трябвало да предложи промени в закона, след като се вижда, че текстът не отговаря на обществения интерес, а пазарът остава без лекарства.

Сербезова се оправдава с това, че законодателната инициатива през Министерски съвет изисквала повече време, затова щяло да е по-удачно тя да дойде от Народното събрание. Между промяната на формулата и края на мандата ѝ имало само два месеца. В крайна сметка текстовете не са променени и до днес.

Тя нарича критиките на Хинков "смесица от истини и неистини" и заявява, че "абсолютно ще го съди".

"Дали ни харесват законите или не, няма значение, ние трябва да ги спазваме. Представяте ли си обратната ситуация, при мен идва доклад на "Информационно обслужване", че формулата не е спазена и аз не спазя закона", беше нейният коментар. Сербезова не посочи дали има намерения да съди и Костадин Ангелов (ГЕРБ), който започна публичната атака по неин адрес на база на доклада на ДАНС.

Официалната позиция на Агенцията по лекарствата по време на одита през 2022 г. е била, че "записаното в закона уравнение подлежи на тълкуване и след обсъждане на експертно ниво е взето решение системата да бъде настроена така, че да бъде защитен общественият интерес, като бъдат ограничени всички възможности пред паралелните търговци за злоупотреби” - според доклада, разпространен от Костадин Ангелов.

Не става ясно защо ИАЛ не е сигнализирала до парламента, че законът от 2018 г. залага риск от дефицит.

Сербезова не отрече, че е участвала в процеса по изготвяне на закона в по-ранната си роля на директор на Агенцията по лекарствата, но каза, че проектът на нейната работна група "няма нищо общо с това, което влезе в Народното събрание".

"Аз бих задала контра въпрос - кой е сбъркал формулата, кого е облагодетелствала и дали те имат нещо общо с фармацевтични дружества", каза тя пред БНР.

От Министерството на здравеопазването на Христо Хинков са предложили корекция на формулата в системата за проследяване на лекарствата, ускорена процедура за лекарства от паралелен внос, и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024