Авторът на фразата "Руски военен кораб, иди на ***", получи медал

Първоначално се смяташе, че всички 13 войници от Змийския остров са убити. Те станаха известни с героизма си, отказвайки да се предадат, въпреки че бяха обградени от руснаците, а последното им съобщение беше:

„Руски военен кораб, иди на ***“.

По-късно руските държавни медии съобщиха, че моряците са взети като пленници. На 24 март беше обявена размяна на военнопленници от двете страни.

Боцман Роман Грибов, автор на прочулата се по целия свят фраза, беше върнат в Украйна, а вчера той получи медал „За заслуги към Черкаси“. Черкаси е централен регион в Украйна по поречието на река Днепър.

„Искам да изкажа огромно благодаря на украинския народ за подкрепата. Усещаме го силно, вдъхновява ни. Заедно ще победим. Слава на Украйна!" каза Грибов.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук написа в публикация в Telegram, че това е „първата пълноценна размяна на военнопленници“. Грибов беше част от група и се завърна в Украйна с още 18 моряци, 11 руски войници, заловени на потъващ кораб, бяха изпратени у дома.

Не е ясно дали размяната включва всички 13 войници, които първоначално се противопоставиха на руския военен кораб и бяха обявени за мъртви

Моряците на Змийския остров бяха нападнати още в началото на войната. Островът е много малък, но стратегически важен за защитата на териториалните води на Украйна. Той се намира на югозапад от Одеса и в близост до делтата на река Дунав, до Молдова и Румъния. На изток от него е полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

На аудиозаписите се чува как ръководителят на приближилия руски военен кораб отправя предупреждение към украинците: „Предлагам ви да хвърлите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролитие и ненужни жертви, или ще бъдете бомбардирани“.

Роман Грибов от украинските войници се обръща към свой колега с думите: „Това ли е всичко? Да им кажа ли да вървят по дяволите?“. Женски глас му отговаря: „Да, за всеки случай отговори“.

„Руски военен кораб, върви на ***“, казва военният на руските окупатори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024