Да създадеш феноменален сериал за публика, презадоволена от качествена телевизия, е почти непосилно постижение. Особено когато става дума за чуждоезична продукция, чийто сюжет се връща в епохата на Ваймарска Германия, в последните години на мир между две световни войни. 

Успехът на великолепния Babylon Berin (2017) обаче доказа, че няма нищо невъзможно, когато един оригинален криминално-политически сценарий се комбинира с отлична режисура, дълбока психологическа игра, обсебваща музика и фаталистичния чар на Берлин от края на 20-те години. Сериалът на Том Тиквер ("Бягай, Лола", "Парфюм") се превърна в първия германски ТВ блокбъстър, получи разпространение в 100 държави по света, и инвестицията от близо 40 милиона евро със сигурност не е напразна. 

Сезон 3 на Babylon Berlin направи официалната си премиера в Zoo Palast дни преди първите епизоди да се появят в стрийминг-платформите, а създателите на сериала вече потвърждават, че през 2020 г. със сигурност ще има и четвърта част на историята за комисар Гереон Рат.

 

Сценарият е базиран на втората от общо 8 книги в поредицата на писателя Фолкер Кучер - "Der stumme Tod" ("Тихата смърт"). Действието се развива няколко месеца след края на събитията в Babylon Berlin 2 през 1929 г. и малко преди с краха на световните борси в "Черния вторник", довел до началото на Голямата депресия. 

Гереон Рат е изпратен на разследване по повод тежък инцидент на снимачната площадка на нов филм, при който прочута актриса е премазана от падналата осветителна система. Криминалният сюжет постепенно отстъпва на втора линия, докато Рат потъва в дълбините на своята травмирана поствоенна психика, задълбочаващата се зависимост и хипнотичните кошмари на вината. 

Лив Лиза Фрийс се завръща в ролята на Шарлоте Ритер, която заедно с комисар Рат се опитва да разбере истината за бруталния атентат, с който приключи втория сезон. 

Всичко това е пропито от декадентските звуци, танци и аромати на Берлин в последните години на демокрацията, докато фоновият шум от маршируването на националсоциализма става все по-силен и по-силен. 

По всички личи, че дългото чакане за Babylon Berlin си е заслужавало. 12-те серии от трети сезон ще се разпространяват в България от HBO Europe, като премиерата е планирана за 24 януари 2020 г. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро